20 Ekim 2011 Perşembe

2012 TUS ve DUS'ta önemli değişiklikler



2012 Yılında Uygulanacak Olan

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ile

Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) Hakkında Açıklama



2012-TUS İlkbahar Dönemi Sınavı, 22 Nisan 2012 tarihinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilecektir. Sınavın sabah oturumunda Temel Tıp Bilimleri Testi-1, öğleden sonra oturumunda Temel Tıp Bilimleri Testi-2 ile Klinik Tıp Bilimleri Testi uygulanacaktır. Tüm testlerde 120 soru bulunacak ve sınav süreleri 2,5 saat (150 dakika) olacaktır. Böylece tıp fakültesi mezunu adaylar ile tıp dışı meslek mensupları adayların her birinin cevaplandıracağı soru sayısı 240 olacaktır. Sınavın sabah oturumu 9.30’da, öğleden sonraki oturumu 13.30’da başlayacaktır.

2012 yılında ilk kez uygulanacak olan Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 22 Nisan 2012 tarihinde öğleden sonra tek oturumda gerçekleştirilecektir. Sınavda Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi ve Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi olmak üzere iki test bulunacaktır. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi'nde 40 soru, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi'nde ise 80 soru yer alacaktır. Adaylar tek oturumda toplam 120 soru cevaplayacaklardır. Sınav süresi 2,5 saat (150 dakika) olacaktır. Sınav 13.30’da başlayacaktır.

2012 yılında TUS ve DUS Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılacaktır.

İlgili Yönetmelik hükümleri uyarınca, TUS ve DUS sonuçlarına göre adayların yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Ayrıca, “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’ninGeçici Madde 12-(ek:7/6/2011-2011/1985 k.)(1) 2011 Sonbahar TUS’u için mesleki yabancı dil sınavı son kez yapılır. TUS mesleki yabancı dil sınav sonuç belgeleri en son 2014 Sonbahar TUS’u için geçerlidir.” hükmü gereğince geçerli bir mesleki yabacı dil sınav sonuç belgesine sahip adayların belgeleri 2014-TUS Sonbahar dönemine kadar geçerlidir.

TUS ve DUS adaylarına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.


ALINTI : ösym

TUS 2011 EYLÜL'DE 2 SORU İPTAL

TUS 2011 EYLÜL SINAVINDA TEMEL BİLİMLERDEKİ AŞAĞIDAKİ 3. VE 60. SORU

ÖSYM  TARAFINDAN İPTAL EDİLMİŞTİR.


3.Spermatik kord içerisinde yer alan sinir aşağıdakilerden hangisidir?
A) İliohipogastrik
B) İlioinguinal
C) Kremasterik
D) Subkostal
E) Pudental

60. Sınıf I MHC aracılığıyla bir antijene karşı oluşan yanıtta, antijen sunan

 hücre ve yanıt veren yardımcı T hücre aşağıdakilerin hangisinde doğru

 olarak verilmiştir


Antijen sunan hücre Yanıt veren hücre
A) Dendritik hücreler CD4T
B) Plazma hücreleri CD4T
C) B lenfositler CD4T
D) Mononükleer fagositler CD8T
E) Eritrositler CD8T

5 Ekim 2011 Çarşamba

TUS Ankara dışında da yapılacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, başkasının yerine sınava girmeyi önleyecek “Barkod Sistemi”nin pilot denemesini, bugün yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) uyguladıklarını bildirdi.


TUS’un Sonbahar Dönemi sınavı, ÖSYM tarafından bugün Ankara’da iki oturumda gerçekleştirildi.


Sınavın sabah oturumunda saat 09.30′da başlayan “Yabancı Dil Sınavı” 75 dakika sürdü. Öğleden sonraki “Bilim Sınavı”nın oturumu ise saat 13.30′da başladı ve sınav saat 17.00′de sona erdi.


-”Pilot uyguladık”-


Sınavın ardından açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, sınavların sorunsuz tamamlandığını söyledi.


Sınavlarda güvenlik önlemlerinin artırılması yönünde başlattıkları çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Demir, bu yönde üzerinde çalıştıkları ”Barkod Sistemi” uygulaması hakkında bilgi verdi. Demir, uygulamayla adayın sınava giriş belgesinde yer alacak barkod ile girişte adayın yoklamasının yapılacağını söyledi.


Demir, şunları söyledi:
“Arama sırasında güvenlik görevlilerinin el dedektörü kullanarak adayı aramasını istiyoruz. Başkasının yerine sınava girmeyi önlemek için de ‘Barkod Sistemi’ni uygulayacağız. Sınava giriş belgesi üzerindeki barkod ile adayın yoklaması kapıda yapılacak. Adayın fotoğrafını da gösterecek uygulama ile güvenlik sağlanacak. Pilot denemelerini bugün TUS’da uyguladık.”


-”TUS Ankara dışında da yapılacak”-


ÖSYM Başkanı Demir, uzman doktor adaylarının TUS’un Ankara dışında yapılmasını talep ettğini de belirterek, sınavın bugüne kadar hep Ankara’da yapıldığını, ancak yönetmelikte buna ilişkin bir zorunluluğun bulunmadığını kaydetti.
Demir, “Bundan sonra sınav, Ankara’nın dışında İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler ve talep durumuna göre doğuda da yapılabilecek” diye konuştu.


-Yabancı dil sınavı son kez uygulanacak-


Öte yandan, 1 Temmuz 2011 tarihli “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca mesleki yabancı dil sınavı 2011-TUS Sonbahar Dönemi’nde son kez uygulandı. TUS mesleki yabancı dil sınav sonuçları en son 2014 Sonbahar TUS’u için geçerli olacak.


Alıntı: cnnturk