29 Nisan 2013 Pazartesi

Tamgün Faturası: Üniversitelerde Bazı Bölümler Kapanabilir

Tam Gün Yasası’nda yapılan değişiklik sonrası Türkiye ’nin en büyük iki tıp fakültesi ağır yara aldı. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden 264 öğretim üyesi ayrıldı. İki tıp fakültesinde toplam 14 bölüm, öğretim üyesi yokluğundan kapanma tehlikesi altında.

2011 yılında Tam Gün Yasası’nda yapılan değişiklikle üniversitelerdeki öğretim üyeleri ‘ya üniversite ya özel muayenehane’ seçimine zorlanmıştı. Yasanın ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nde görevli olan 1001 öğretim üyesinden 264’ü istifa ederek görevinden ayrıldı. Kalan 737 öğretim üyesinden 311’i sadece derslere girebilir hale geldiği için hasta muayenesi yapamıyor. Sadece 426 öğretim üyesiyle hizmet vermeye çalışan Türkiye’nin en köklü iki tıp fakültesinde durum hiç de iç açıcı değil. Çünkü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi olmadığı için yaklaşık iki yıldır muayene için hasta kabul etmiyor. Bölümde yatışı yapılmış hastaları ise İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Kardiyoloji Enstitüsü’nden bir öğretim üyesi haftada iki gün gelip kontrol ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi’nde ise bir tane öğretim üyesi bile yok.

Profesörsüz kaldılar

BİR ÖĞRETİM ÜYELİ BÖLÜMLER: İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağlı Aile Hekimliği, Göğüs Cerrahisi, Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi bölümlerinde sadece birer öğretim üyesi bulunuyor.

İKİ ÖĞRETİM ÜYELİ BÖLÜMLER: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı Göğüs Cerrahisi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi, Üroloji Bölümü, Aile Hekimliği ve Estetik Cerrahi bölümlerinde ise ikişer öğretim üyesi bulunuyor.

130 YATAK BOŞ ÇÜNKÜ HEMŞİRE YOK: Tıp fakültelerinin diğer bir sorunu ise hemşire eksikliği. Birçok bölümde hemşire eksikliği bulunan fakültelerin bazı bölümleri birleştirildi. Toplam 2621 hasta yatağına sahip Cerrahpaşa ile İstanbul Tıp Fakültesi’nde 130 hasta yatağı hemşire eksikliğinden dolayı hizmet veremiyor. Mevcut hemşireler ise personel eksikliğinden dolayı izinsiz çalışıyor.

İKİ FAKÜLTEYİ BİR DE DEPREM RİSKİ VURDU: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin diğer büyük sorunu ise deprem riski. Nitekim İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağlı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binası ile Çocuk Psikiyatrisi Bölümü deprem riski nedeniyle yıkıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı Onkoloji binası ile Çocuk Kreşi binası yine depreme dayanıksız oldukları için kapatılmış durumda.

240 milyon lira birikmiş borçları var

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin tek sorunu öğretim üyesi eksikliği değil. Mali sorunlar nedeniyle her iki fakültenin 2006 yılından bu yana toplam 240 milyon lira birikmiş borcu bulunuyor. Bütçe eksikliğinden dolayı borçlarını ödeyemeyen fakülteler tedavi için firmalardan tıbbi malzeme ve ilaç alamıyor. Bu durumda fakülteler ilaçlara ortalama yüzde 25 oranında daha fazla ödeme yapıyor.

SGK hesabı: Ameliyatı öder, tansiyon-şekere karışmam!

Tıp fakültelerinin bu kadar borçlanmasının en büyük nedeni ise SGK’nın çeşitli hizmetler için ödediği Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının düşük olması. Son yedi yılda tıbbi malzeme ve ilaç fiyatları yüzde 56 artarken SUT fiyatlarında herhangi bir artış olmadı.

Tıp fakültelerinin diğer bir sorunu da ‘ne kadar kaliteli hizmet o kadar düşük ücret’ mantığıyla finanse edilmesi. Örneğin böbrek ameliyatı olması gereken, fakat aynı zamanda tansiyon ile şeker hastalığı bulunan bir hasta böbrek ameliyatı olmadan önce tansiyon ve şeker tedavisi görmek zorunda. Hasta tansiyon ve şeker hastalığı tedavisi gördükten sonra böbrek ameliyatı oluyor. Bu durumda hasta böbrek ameliyatı olurken aynı zamanda şeker ve tansiyon tedavisi de görmüş oluyor. Ancak SGK tansiyon ve şeker tedavisi gören hastanın sadece böbrek ameliyatı ücretini ödüyor. Durum böyle olunca fakülteler mali açıdan zarara uğruyor.

Tasarruf önlemi: Personele de paralı Fakültelerin borçlanmasının bir diğer sebebi ise döner sermaye gelirinin az olmasına rağmen hastane giderlerinin çok büyük bir bölümünün döner sermayeden ödeniyor olması. Fakültelerde ders veren öğretim üyelerinin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ödeneği de dahil hastanelerin her türlü giderleri döner sermayeden karşılanıyor. Tıp fakültelerinin sıcak para sıkıntısı, öğrenci harçlarının kaldırılmasıyla daha da artmış oldu. Çünkü öğrencilerden alınan harç ücretleri döner sermayeye aktarılarak kısmi olarak bütçe açığının kapanmasını sağlıyordu. Ancak harçlar kaldırılınca fakültelere giren sıcak para da kesilmiş oldu. Maliye Bakanlığı ise 2013 yılında fakültelerde ders gören öğrencilere yapılan masrafın sadece yüzde 50’sini karşıladı. Kendi içinde tasarruf önlemleri alarak borçlarını ödemeye çalışan üniversite yönetimi, Cerrahpaşa ile İstanbul Tıp Fakültesi yönetiminden, bundan sonra üniversite bünyesinde çalışan 20 bin personelden bile özel yatak ücreti alınmasını istedi.

Hoca yok kapılarına her an kilit vurulabilir

İstanbul Tıp Fakültesİ Aile Hekimliği: 1
Göğüs Cerrahisi:1
Ağız Yüz Çene Cerrahisi: 1
Enfeksiyon Hastalıkları : 3
Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi: 4
Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji: 4

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Çocuk Kardiyoloji: 0
Ağız Yüz Çene Cerrahisi: 0
Üroloji: 2
Aile Hekimliği: 2
Çocuk Ruh Sağlığı: 2
Göğüs Cerrahisi: 2
Estetik Cerrahi: 2
Enfeksiyon Hastalıkları: 4

2013 Torba Yasası Neler Getirecek?

Sağlık Bakanlığı, başta Anayasa Mahkemesi tarafından  bazı maddeleri iptal edilen 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) olmak üzere, birçok önemli düzenlemeleri içeren bir torba yasa hazırlığına başladı.

Torba yasa ile ilgili çalışmalar geçen hafta başı başlarken, önümüzdeki hafta çalışmaların yoğun bir şekilde devam etmesi ve Sağlık Bakanlığının birinci önceliğinde yer alması bekleniyor.

İşte, yeni düzenlemeler

Bakanlık öncelikle 663 sayılı KHK’nin iptal edilen maddelerinin yerine ikame edilecek kanun maddelerini düzenleyecek. Bilindiği gibi, geçtiğimiz Şubat ayında Anayasa Mahkemesi bu KHK’nin bazı maddelerini iptal etmişti. İptal edilen maddeler arasında şunlar bulunuyor:

- Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığının görevlerine ilişkin 16. maddedeki;  denetim görevlilerine gerçek kişilere ait olan ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki bilgiler dâhil bütün bilgilerin verilmesini mecbur kılan “gerçek ve” ile “gizli dahi olsa” ibareleri,

- Kurulun sağlık mesleği mensuplarına  meslekten geçici men, meslekten sürekli men kararı verebilmesine ilişkin Sağlık Meslekleri Kuruluna ilişkin 23. madde,

- Uzman ve denetçi istihdamına ilişkin 44. maddenin 2,3 ve 4. maddeleri,

- Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisine ilişkin maddeler,

- Kamu ve özel bütün sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan sağlık personeli için görevli olduğu kuruluşun bulunduğu yerleşim yeri sınırları içinde ikamet etme mecburiyeti getirilmesine ilişkin 55. madde,

- 3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu’ndaki Birliğin asgari ücret düzenleme yetkisinin rehber ücret olarak değiştirilmesine ilişkin madde,

- 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 1. maddesinde geçen “tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak” ibaresini yürürlükten kaldıran madde.

“Tam gün” revizyonu

Bakanlığın yapacağı düzenlemeler arasında “tam gün” de bulunuyor. Yine, tam gün ile ilgili Anayasa Mahkemesi bazı maddeleri iptal etmişti. Tam gün konusunda Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun son günlerdeki açıklamaları çerçevesinde bir düzenleme yapılacak. Devlet hastanelerinde çalışan hekimlerle ilgili bir düzenleme düşünülmüyor. Üniversite hastanelerinde ise öğretim üyelerine mesai saati sonrası Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ne endekslenen ve Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen bir ücret ödemesi yapılması planlanıyor.

Şiddete yönelik düzenlemeler

Bakanlık, son günlerin en önemli gündem maddesi haline gelen sağlıkta şiddeti önlemek için de mevzuat çalışması yapacak. TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik ŞiddetiAraştırma Komisyonu 17 Nisan’da Meclis Başkanlığına son raporunu sunmuştu. Bakanlık bu raporu dikkate alarak önemli hukuki yaptırımlara imza atmaya hazırlanıyor.

Yapılacak değişiklikle, Sağlık Bakanlığının hukuki yardımda bulunduğu şiddet gören sağlıkçıdan mahkeme masrafı istenmeyecek. Hukuki yardım, sağlık hizmeti verirken veya bu görevinden dolayı şiddete uğrayanlara verilecek. Şiddet olayı 663 sayılı KHK’nin yürürlüğe girdiği 2 Kasım 2011’den önce gerçekleşmiş de olsa, soruşturma veya kovuşturmanın devam etmesi halinde hukuki yardımda bulunulabilecek.

Bakanlık SUT konusunda sıkıntılı

Torba yasa içerisinde SUT ile ilgili düzenlemelere de yer verilmesi bekleniyor. SUT konusunda Sağlık Bakanlığı ve SGK arasında zaman zaman görüş ayrılığı yaşanıyor. Ancak, SGK bu konuda ipleri elinde tutarken, bazı SUT değişiklikleri konusunda Sağlık Bakanlığının hiç haberi bile olmadığı iddia ediliyor. Bakanlık yapacağı düzenlemeyle SUT Komisyonunda Kamu Hastaneleri, Halk Sağlığı ve İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumlarının temsiliyetini arttırarak SUT değişikliklerinde söz sahibi olmak istiyor.

Araştırmacıların özlük hakları düzeltilecek

663 sayılı KHK’ye göre sözleşme imzalamayan birçok kişi araştırmacı statüsünde devam ediyordu. Yapılacak düzenlemeyle araştırmacıların özlük haklarında iyileştirme sağlanması amaçlanıyor.

Yapılacak düzenlemelerin içerisinde elektronik sigaranın diğer tütün ürünleri ile eşdeğer tutulmasına dair düzenleme ve sağlık beyanı ile satılan ürünlere yönelik de düzenleme yapılacak. Ayrıca, özel hastanelerin reklam ve tanıtımlarına yönelik bir düzenleme yapılması da bekleniyor.

Hemşirelere fizyoterapistlik yolu

Hem önceki Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde hem de bu dönemde çoğu zaman sağlık personeli yetersizliğine yönelik demeçler sıkça basına yansıyor. Akdağ, üç yıl önce yaptığı bir açıklamada “Bir taraftan bir fizyoterapistin aylık gelir beklentisi bir hekimin aylık gelir beklentisine ulaşacak. Neden? Ülkede yeterli sayıda fizyoterapist yoktur. Öbür taraftan 10 binlerce gencimiz işsiz bekleyecek. Böyle bir planlama olur mu?” diyerek fizyoterapist sayısındaki yetersizliğe dikkat çekmişti. Bakanlık, torba yasada hemşirelere kısa bir eğitimden sonra fizyoterapistlik yolunu da açmayı planlıyor.

Yapılacak düzenlemeler içerisinde denetmenlerin özlük hakları,  sağlık alanında off-set uygulamaların 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda istisna durum sayılması, iş yeri hekimliğine yönelik düzenlemeler yer alacak.
Mayıs ayının sonunda TBMM gündemine yetiştirilmesi planlanan torba yasada ayrıca, Kamu Hastaneleri Kurumlarında çalışan sözleşmelilerin tavana takılmadan hasta performansından faydalanabilmeleri amaçlanıyor.

Alıntı : DR.İBRAHİM ERSOY, MEDİMAGAZİN

2013 İlkbahar TUS ve DUS Sonuçları Açıklandı

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 2013-TUS ve 2013-DUS ilkbahar dönemi değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin https: //sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.

Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Diş Hekimliği ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı ilkbahar dönemi sonuçları da ÖSYM'nin https: //sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı.

4 Nisan 2013 Perşembe

Müdürlükler Tekrar Birleşiyor



Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Pazartesi günü itibariyle tüm birim amirleriyle birebir görüştü.

Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı bürokratlarını değiştirme kararı aldı. Başta müsteşar olmak üzere, Bütün genel müdürlüklerin ve daire başkanlıklarının değişeceği belirtiyor.

Müezzinoğlu, yaklaşık 15 gündür yeni ekibini kurmaya başladı. Müzezzinoğlu'nun tamgün ve teşkilat yasasını beğenmediği ifade ediliyor.

Müezzinoğlu Müdürlükleri Birleştirecek


Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, illerdeki teşkilat yapısı konusunda aldığı prifingler sonucunda bakanlığı temsil eden 3 farklı kurumun olmasını kabul etmedi.

Yeni bakan kamu hastanelerinin ayrı olabileceğini ancak sağlık müdürlükleri ile halk sağlığı il müdürlüklerinin ayrılmasına karşı çıktı. Bu kapsamda bürokratlarına birleşme için talimat verdi. Önümüzdeki günlerde konu netlik kazanacak. İllerde 1. Basamak ve 2. Basamak olmak kaydıyla bakanlığın 2 kurumu olacak. 2 il müdürlüğünün birleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.Sadece zamanlaması konusunda belirsizlik var.


Alıntı:personelsaglik.net