22 Temmuz 2014 Salı

Tatile çıkarken nelere dikkat etmeli?


Memorial Antalya Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin Elmi, yaz tatilinde enfeksiyon risklerinden korunma yolları ile ilgili şu önerilerde bulundu:

Yüzeyinde köpük olan denize girmeyin:


İyi temizlenmeyen ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi vardır. Genital mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları havuz suyunun neden olduğu hastalıklardır. Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır.

Sudan çıktığınızda mayonuzu değiştirin:


Genital mantarların en önemli nedeni nem ve ıslaklıktır. İyi temizlenmeyen ortak kullanım alanlarında bu hastalıklar çok daha kolay bulaşır. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek olası enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Havuz kalabalıksa kenarda oturmayı tercih edin:

Hepatit A, birçok ishal ve bağırsak paraziti etkeni ağız yolu ile bulaşır. Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile mikroplar sindirim sistemine ulaşmakta ve hastalıklar oluşmaktadır. Özellikle kapasitesini aşan havuzlarda ve çocuk havuzlarında bu risk çok fazladır. Tatilden önceki birkaç gün içinde ishal olanların ve özellikle de çocukların bu tür havuzlara girmemesi gerekir.

Plajlardaki mikroplara dikkat:

Plajlar da deniz ve özellikle de havuz gibi ortak kullanım alanı olduklarından temiz ortamlar değildir. Kuma serilen havlu ile kurulanmak enfeksiyon etkenleri ile temas riskini artırır. Bu nedenle kurulanmak için kullanılan havlu ile şezlong üzerine ya da kuma serilen havlunun ayrı olmasına dikkat edilmelidir.

Minder ya da havlu bulunmayan şezlongda güneşlenmeyin:


Tatilde enfeksiyon kapmamak için havuz çevresi, duşlar, soyunma kabinleri ve şezlongların temizliğine dikkat edilmelidir. Günde en az bir kez bu alanların temizliği yapılmalıdır. Şezlonglar da ortak kullanım alanında olduğu için direkt temastan kaçınılmalıdır. Mutlaka üzerine örtü veya havlu serilmeli, şezlong için kullanılan havlularla yüz ve vücut kurulanmamalıdır.

Otellerde temizlik ve hijyeni önemseyin:

Tam pansiyon ya da her şey dahil otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmelidir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakteriler gıda zehirlenmesi ve ishale sebep olabilir. Su tüketimine de özen gösterilmelidir. Kapalı kapaklı su şişeleri kullanılmalıdır. İçeceklere konulan buzların da temiz sulardan hazırlandığından emin olunmalıdır. Havuzlarda bulaşabilecek hastalıkların yanı sıra; sauna, hamam gibi ortamların da temizliği ve bakımı uygun koşullarda yapılmadığında; mantar gibi enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bunun için havlu ve terlik gibi kişisel malzeme kullanımına dikkat etmek gerekir. Grip tehlikesi yazın da devam etmektedir. Farklı iklim, kalabalık, plajlar, klimaların da etkisi ile özellikle çocuklar, yaşlılar ve gebeler daha fazla risk altındadır. Buna sebep olan virüsler kışın görülen grip virüslerinden farklı değildir. Bu durumda bol sıvı tüketimi ve yatak istirahatı çok önemlidir.

Alıntı:egedesonsöz.com

8 Temmuz 2014 Salı

2014 Üniversite sınavında 1. çıkaran lise de imam hatip oluyor...


Bu yılki üniversite sınavında Türkiye 1.'si çıkartan Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi'nin Kız İmam Hatip'e çevrilmesine tepki yağıyor.

Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi, üniversite giriş sınıvlarında gösterdiği başarılardan dolayı medyanın gündemine gelen liselerden. Bu yıl ki üniversite giriş sınavlarında Türkiye birincilerinden biri de Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi'nde çıktı.

Lise'deki öğrenciler sınavlardan başarılı sonuçlar alıp, Türkiye'deki sayılı üniversitelere girmesine rağmen, imam hatibe dönüştürülmekten kurtulamadı.

Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi'nin ismi önce Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesi olarak değiştirildi. Sonra ise Afyonkarahisar Kız İmam Hatip Lisesi oldu. Lisenin imam hatibe çevrilmesine okul yönetimi, öğrenciler, veliler ve lisenin mezunlarından tepki yaydı.

Okulun mezunları ve öğrencileri tarafından yapılan açıklamada, öğretmen liselerinin kaldırılmasından duyulan rahatsızlığa dikkat çekilerek, lisenin Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesi ismiyle devam edilmesi istendi.

Lise mezunları ve öğrencilerinin yaptığı açıklama şöyle:

"1848 yılında kurulan öğretmen okullarından aldığı ruhla ileriye doğru başarılı bir çizgide devam eden Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi öğretmen okullarının kapatılmasının ardından Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesine dönüştürüldü. Bu dönüşüm çok uzun sürmeden Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesi de Afyonkarahisar Kız İmam Hatip Lisesi olarak tekrar dönüştürüldü. Öğretmen liselerinin kaldırılmasından dolayı lisemizin Anadolu türü olarak mevcut okul kadrosunu ve öğrenci profilini koruyarak devam etmesi mümkündü. Ancak lisenin kız imam hatip olarak değiştirilmesi ise okulu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Hem öğretmen kadrosu hem de öğrenci profili ki kız olmasından da dolayı zorunlu olarak değişecek ve bu başarının devamı mümkün olmayacaktır.

OKULUN KAPATILMASINI ANLAYAMIYORUZ

Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi öğretmen lisesi olarak sadece eğitim fakültelerine öğrenci yerleştirmemiştir. Bu başarılı lisenin öğrencileri öğretmen lisesinin o yüksek eğitimi ile ülkenin en başarılı üniversitelerine yerleşebilmişlerdir. İlk başta sayabileceğimiz Boğaziçi, ODTÜ gibi ce daha niceleriyle başarılı üniversitelerde bu güzide eğitim kurumunun öğrenciler olmuştur ve olmaya da devam etmekteydi. Ancak okulun imam hatip olarak dönüştürülmesi bu başarıya ket vuracağı şüphesizdir. Ayrıca bu yıl Türkiye 1.si çıkartmış bir dereceye sahipken okulun kapatılması kesinlikle anlaşılamamaktadır. İlk olarak mevcut öğrenci profili ortadan kalkacak ve Anadolu lisesi isteyen öğrenciler diğer Anadolu liselerine yönlenecektir. Ancak unutmamalıdır ki başarı sadece öğrenciyle değil okul içinde öğrencisi öğretmeni ve çalışanıyla gerçekleşmektedir. Afyon Anadolu Lisesi bu birlikteliği gerçekleştirebilmiş ender liselerimizden birisidir. İmam hatip olmasıyla öğretmen kadrosu dağılacak ve böylece çok büyük kayıp yaşanacaktır.

BAŞARILI BİR LİSEYE HAKSIZLIK YAPILIYOR


Yüksek başarılı öğrenci profili gidecek öğretmen kadrosu dağılacak ve böylece ilin ve ülkenin eğitimine büyük katkılar sunan bir eğitim yuvası ortadan kalkacaktır. Böylesine başarılı bir eğitim yuvasını ortadan kaldırmak vicdanlara sığmamaktadır! Öğrencilere ülkeye eğitime büyük katkıları olan bir eğitim yuvası bu şekilde ortadan kaldırılamaz. Her zaman için yüksek eğitimli insanlara ihtiyaç varken eğitim açısından yıllardır sunduğu katkılar apaçık ortadayken lisemizin Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesi’nden başka bir türde liseye çevrilmesini istemiyoruz! Öğrencisi öğretmeni ve tüm çalışanıyla başarıyı gelenek haline getirmiş bir eğitim yuvasına böyle bir şeyin yapılması haksızlıktır. Bizler sadece bu büyük aile içerisinde en temel haklarımızdan birisi olan eğitim hakkımızı kullanmak ve vatanımız ve milletimiz için eğitimli başarıyla çalışan bireyler olmak istiyoruz. Tüm vatandaşlardan eğitim ve öğretim için geleceğiniz olan biz genç nesillerin sağlam temeller üzerinde ileriye adım atabilmesi için desteğinizi bekliyor sayın yetkililere de okulumuzun Prof. Kamil Miras Anadolu Lisesi olarak kalmasını isteğimizi bir kez daha dile getiriyoruz.

Değerli kamuoyuna saygı ile duyurulur

Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencileri ve Mezunları"

Alınıt: odatv.com

ŞOK iddia...KPSS soruları bir kitap üzerinden dağıtıldı mı?...


Geçen hafta sonu yapılan KPSS sınavındaki sorular tartışılmaya devam ederken, sınava ilişkin yeni skandallar ortaya çıktı. CHP’li vekil Nur Serter’in yaptığı açıklamaya göre, sınavdan önce bazı illerde dağıtılan KPSS hazırlık kitabındaki soruların birebir aynısı sınavda soruldu.


Serter açıklamasının devamında, genel kültür testinin yüzde 20’si Atatürk ilke ve inkılaplarından sorulması gerekirken, Başbakan Erdoğan’ın söylemleri ve AKP’ye ilişkin sorular yöneltildi. AKP’nin, 2023 hedefi, Başbakan Erdoğan’ın 17 Haziran’daki konuşmasında tavsiye ettiği Falih Rıfkı Atay’ın “Zeytin Dağı” eseri de KPSS'de sorulan sorular arasında.

Sınavın iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Serter, “İsmail Değirmenci tarafından yazılan "2014 KPSS- Tarihin Pusulası" adlı kitaptan birebir alındığı,sınava giren birçok aday tarafından tespit edilmiştir. Bazı illerde sınavdan önce İsmail Değirmenci tarafından yazılan "2014 KPSS- Tarihin Pusulası"adlı kitabın hiç olmadığı kadar çok satıldığı belirlenmiştir.”

İşte Nur Serter’in açıklaması:

"Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta sonu Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılmıştır. ÖSYM 2014 KPSS Lisans Başvuru Kılavuzunda belirtiği konu ağırlıklarına uymamıştır. Sınavın Genel Kültür testinde %20 Atatürk İlke ve İnkılapları sorulması gerekirken bu kural çiğnenerek AKP iktidarının söylemleri öğrencilere soru olarak yöneltilmiştir.

2014 KPSS’ de sorulan bazı soru örnekleri;

*AKP’nin dilinden düşürmediği 2023 vizyonu söylemi “2023 TURİZM VİZYONU” olarak soru köküne yerleştirilmiştir.

*Diğer bir soruda ise Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demir yolları ile son yıllarda yapılan çalışmalar karşılaştırılarak ATATÜRK VE CUMHURİYETİN İLK ON YILI KÜÇÜMSENMEYE ÇALIŞILMIŞTIR.

*Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Haziran’da yaptığı grup konuşmasında tavsiye ettiği Falih Rıfkı ATAY’ın “ZEYTİN DAĞI” adlı eseri soru olarak öğrencilerin önüne gelmiştir.

Bunun yanı sıra KPSS Tarih sorularının bazılarının,İsmail Değirmenci tarafından yazılan "2014 KPSS- Tarihin Pusulası" adlı kitaptan birebir alındığı,sınava giren birçok aday tarafından tespit edilmiştir. Bazı illerde sınavdan önce İsmail Değirmenci tarafından yazılan "2014 KPSS- Tarihin Pusulası"adlı kitabın hiç olmadığı kadar çok satıldığı belirlenmiştir.

ÖSYM Başkanlığı KPSS’de AKP iktidarının sözcüsü rolünü üstlenmiş ve Başbakanın söylemlerini soruların içeriğine taşımıştır. Sanki Devletin kurumlarına değil AKP genel merkezine personel alınacakmış gibi hareket etmiştir. ÖSYM Başkanı Başbakana yaranmak için KPSS’yi bile siyasallaştırmıştır.

ATATÜRK ve İlkeleriniyok saymak Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan hizmetleri küçümsemek ÖSYM başkanlığının haddi değildir.

2014 KPSS sınav kılavuzunda belirtilen soru ağırlıklarının yüzdelik dilimine uyulmaması nedeniyle iptal edilmelidir.

AKP’nin ve Başbakanın söylemlerinin sorulara yansımasına, Atatürk’ün yok sayılmasına neden olan, ÖSYM Başkanı Ali DEMİR işgal ettiği koltuğu derhal terk etmelidir.8/07/2014


Prof.Dr.F.Nur SERTER

İstanbul Milletvekili

Milli Eğitim, Kültür, Gençlikve Spor Komisyonu Üyesi

Alıntı:odatv.com