8 Eylül 2010 Çarşamba

Yarımağan'a göre TUS en erken kasımda...

EKİM'E KADAR YENİ SINAV YAPILMAYACAK
Soruların yeniden hazırlanması söz konusu olduğu için bunun zaman alacağının altını çizen Yarımağan, ''O yüzden yeni bir takvim yapmak durumundayız. O takvimi de önümüzdeki günlerde yapıp, kamuoyuyla paylaşacağız. Ama Eylül ayında, hatta Ekim ayının ortalarına kadar sınav yapamayacağımız kesin. Çünkü hiç bir sınavın sorularının hazırlanması bir-iki haftada olmuyor. Soruların hazırlanması zaman alıyor'' dedi.

Bu yıl tüm sınavların yapılacağını, ancak önceden belirledikleri tarihlerde yapılamayacağını, tarihlerinin değişeceğini vurgulayan Yarımağan, ''Bir çoğu da ertelenmiş olacak. Belki Kasım ayında yapılacak sınavların tarihi değişmeyecek. Belki tarihi değişmeyen sınavlar olabilir. Ama özellikle ilk yapılacak sınav TUS idi, daha sonra önlisans ve ortaöğretim mezunları için KPSS vardı, ÜDS vardı, bunların erteleneceği kesin'' diye konuştu.

''Soruları hazırlamada ne kadar bir sarkma olur? Bir ay içinde hazırlanabilir mi?'' sorusuna Yarımağan, ''Bütün sınavlar genellikle Kasım-Aralık ayı içinde yapılacak. Belki Ekim ayının sonunda da bir, iki sınav yapabiliriz. Çoğunlukla Kasım-Aralık'da yapılacak'' yanıtını verdi.

Yarımağan, sınavların ertelenmesinin gelecek yıl yapılacak üniversiteye giriş sınavları takvimini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu, ''Hayır, etkilemez. Ancak tabii 12 sınavın sorularının yeniden hazırlanması az bir olay değil'' şeklinde yanıtladı.

Yarımağan, ''Soru hazırlayanlar yine aynı ekip mi olacak, yoksa değiştirdiniz mi?'' şeklindeki soruya, ''O konuda görüşülüyor. YÖK karar verecek. O konuda hukuki bir takım durumlar varsa başkaları hazırlayacak. Soruları hazırlayanlar kadrolu elemanlarımız. Onlar burada çalışmaya devam ediyorlar. Fakat soruşturma sürdüğü için, soruşturma sonuçlanana kadar bu kişilerin bir kısmının soru hazırlamasında sakınca olabilir diye bir kuşku, dün ifade edildi. Biz de o kuşku doğrultusunda YÖK'ün karar vermesini bekliyoruz'' karşılığını verdi.

EĞİTİM BİLİMLERİ SINAVI İPTAL EDİLİR
KPSS'ye yönelik iddiaların anımsatılması üzerine Yarımağan, KPSS'de soruların sınavdan önce sızdırıldığına ilişkin bir sendika tarafından açıklamalarda bulunulduğunu ve belgeler gösterildiğini anımsatarak, bunun doğruluğunun savcılık soruşturması sonucu ortaya çıkacağını belirtti. Yarımağan, şöyle konuştu:

''Eğer iddialar doğruysa savcı bunu ortaya çıkaracak. Sınavdan önce bir sınavın soruları dışarıya çıktıysa bunun 3 kişiye mi ulaştığını, 300 kişiye mi ulaştığını bilemezsiniz. O sınav iptal edilir. Yani bu durumda 'Eğitim Bilimleri Sınavı' iptal edilir. Herhalde doğrudur diyorum savcıya ulaşan, sendikanın söylediği şeyler yani o 5 Temmuz'daki olay doğruysa, o sınav iptal edilecek. Kaç kişiye ulaştığı hiç önemli değil, 300 kişi ya da 3 kişi fark etmez. Biz 1999'da İstanbul'da bir soru kitapçığının çalındığını tespit etmiştik ve hemen sınavı iptal etmiştik. O sınav kitapçığı 1 kişiye mi ulaştı, bin kişiye mi ulaştı, hiç önemli değil. Bunu bilemezsin de zaten.''

''Şimdiye kadar kopya çektiğini tespit ettiğiniz kişilerden mahkemeye gidip kazanan oldu mu?'' sorusuna Yarımağan, ''Tabii. Biz ikili kopya çektiğini tespit ediyoruz mesela, ancak mahkeme bunu iptal ediyor. Bu, ikili kopyalarda çok oluyor'' yanıtını verdi.

Kaynak:ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...