3 Aralık 2011 Cumartesi

Anne sütü nasıl artar?

Çift taraflı hastane tipi pompa karşımda duruyor. Birazdan kapı çalacak, gelecekler, alıp götürecekler. Hala sütüm var, gitmesine izin vermek zor geliyor. Pompayla aramdaki bir aşk-nefret ilişkisi, bir tür Stockholm sendromu...

Elim, birlikte başında saatler geçirdiğimiz Facebook'a gidiyor, parmaklarımdan bir veda mektubu dökülüyor.

"Sevgili Medela lactina electric plus...
Bir sene geçti… Seninle aramdaki aşk-nefret ilişkisine, artık burada bir nokta koymam gerekiyor. Seni geldiğin yere yollayacağım, hatta bazen duvara fırlatacağım günlerin hayalleriyle yaşadım. Ama şimdi gideceğin gün geldiğinde, gözümden yaşlar dökülüyor. Sen olmasan Lado'yu ben nasıl sütümle beslerdim. Çok sağol. Lado'ya artık sütümü veremeyeceğim fikri, kalbimi liğme liğme ediyor. Ama korkarım artık seninle günlük olağan buluşmalarımıza da tahammülüm kalmadı. Başka analara, bebelere de derman olasın. Sağlıcakla."

Türkiye'de süt veren anneler sahipsiz, danışacak kimse yok, destek olacak kimse yok. Çocuk doktorunuzun eli hemen mamaya gidiyor ve ne emzirme konusunda ne de emziren annenin psikolojisi konusunda pek de bir şey bilmiyorlar. Geriye eş dost kalıyor. Onlar da genelde mama firmalarının mümessili gibi davranıyor:

"Ay bilmem kimin çocuğu, sırf mamayla büyüdü şimdi sınıf birincisi.''
"Neden bu kadar kasıyorsun, bazı kadınların sütü olmuyor." 

Geriye tutunacak iki dal kalıyor; her annenin dostu internet ve bir şeye taktımı tam takan kişiliğiniz.
Yanlış anlamayın; internette bile Türkçe doğru düzgün kaynak yok. 'Gene ne varsa gavurda var.' diyerek; emzirme kaynakları taranıyor, uzmanlara mailler atılıyor. Sonunda artmaz denen süt, beş hafta içinde artıyor. Lado memeye ve anne sütüne kavuşuyor. 

SÜT ÜRETİMİYLE İLGİLİ BİR İKİ NOT

Süt üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal alıyor:
Memelerin bir zekası var. Meme boşaldıkça, doluyor. Yani siz memeyi sık sık boşaltarak ona ''süt lazım, yetmiyor'' diyorsunuz. O da kolları sıvayıp, daha çok üretmeye başlıyor. Eğer dolu kalırsa, "demek bu kadar lazım değil" diyerek üretimi yavaşlatıyor. Anlayacağınız, bir arz talep meselesi...

Bütün süt arttırma teknikleri, yukarıdaki "memeyi boşaltma" prensibine dayanır:Süt yaptığı ya da kestiği kanıtlanmış herhangi bir besin yoktur.

Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey; çok sıvı tüketmek ve normalde almanız gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almaktır. Zira, kaloriyi ya da suyu kısarsanız; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlarını, sonra süt üretimini düşünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz. 

Pompadan çıkan süt ile çocuğun emerek aldığı süt miktarı arasında fark var:Pompalar bebeklerin emişini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sağdığınızdan daha fazla süt çıkarıyor.

Memelerin sadece zekası değil hisleri de var. Emzirdiğinizde yaşadığınız çocuğunuzla o yakınlık hissi, süt üretimini coşturuyor: Siz bir istiyorsunuz, meme iki veriyor. Sizin gibi memeler de pompaya karşı aynı hisleri beslemiyor. 

Süt üretimi üçüncü ayda regüle oluyor: Yani ilk üç ay kontrolsüzce süt üreten meme, bebek üç aylık olunca 'yetecek kadar' süt üretmeye başlıyor. Fazla üretiyorsa, bu üretimi kısıyor.
Etrafımızdaki annelerin çoğu, üçüncü ayda mamaya başlıyor. Süt üretiminin azaldığını görünce, çocuğa yetmediğini düşünüyor. İlk aylardaki gibi memeler balon gibi şişmediği için, sütü bitti sanıyor. Memede yetecek kadar süt olması için, balon gibi şişmesi gerekmiyor. 

Regl olunca, süt üretimi hormonal olarak azalıyor:Ama regl dönemi bitince, eski halini alıyor.    
      
Yetecek kadar süt olması için memeden süt sızması gerekmiyor:Süt sızması, süt miktarından çok meme ucunun yapısıyla ilgili. 

Bebeklerde akşam huysuzluğu denen bir özellik var:Bazı bebeklere, akşam olunca afakanlar basıyor. Yine akşam olduğu için memeleriniz sabahki kadar süt dolu olmuyor. Bunlara etraftan gelen, bu çocuk aç yorumları eklenince, mamaya genelde akşam saatlerinde başlanıyor. Emzirme uzmanları uyarıyor; akşam huysuzluğu açlık değildir. 

Süt memelerden bir kaç farklı akışta gelebiliyor:Bu durum, özellikle pompayla sağarken anneleri yanıltabiliyor. Süt önce geliyor, sonra akış duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir akış oluyor. Yani süt artık gelmiyor olsa bile, en az beş dakika daha sağmaya devam etmek gerekiyor. 

Memeden ilk gelen sütün su oranı, daha sonra gelen sütün yağ oranı yüksek oluyor:Sık sık az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun yaşayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sağmak gerekiyor.   

SÜT ARTTIRMA TEKNİKLERİ  

En iyi süt arttırma tekniği emzirmektir:
Sütünüz azsa; çocuğunuzu sık sık ve uzun uzun emzirin. Emzirmek için, memenizi dolu hissetmeyi beklemeyin. Hatta memenizin dolu olduğunu hissediyorsanız, emzirmekte/sağmakta geç kalmışsınız demektir. Ortalama iki günle bir hafta arasında sütünüz artacaktır.

Bebeği emzirdikten hemen sonra, 10 dakika kadar memelerinizi sağmak da "süt yetmiyor" mesajını vermek için iyi bir taktiktir:'Hemen sonra', kısmı bu uygulamada önemlidir. Geciktirirseniz, bebeğin acıkma ritmiyle memenin süt üretme ritmi arasındaki uyumu bozabilirsiniz. Böyle bir durumda, bebeğiniz acıktığında, kısa bir süre önce sağdığınız için henüz yeterince süt üretilmemiş olabilir.

Emzirme tatiline çıkın!  İngilizce, 'nursing vacation' denen bu taktik çok etkili. Emzirme tatiline şöyle çıkıyorsunuz; yanınıza bebeğin bakımına yardımcı olacak birini çağırıyorsunuz. Hep beraber eve kapanıyorsunuz. Uyumadığınız ya da bebeğe bakmadığını her fırsatta, ya bebeği emziriyor ya da memelerinizi sağıyorsunuz. İki üç gün boyunca, memelerinizi sağmak ve bebeği emzirmek dışında hiç bir şey yapmıyorsunuz. İki üç günün sonunda, memeleriniz acil süt çağrınızı alıyor.  

Bebek memeyi çeşitli nedenlerle reddedebilir:Yine de gece uyku sersemiyken, ya da sabah memeniz daha doluyken memeyi teklif etmeye devam edin. İstemese de en azından memenize yakın tutun. Memeleriniz açıkken kucağınıza alın. 

Sütünü arttırmak isteyen kadının en yakın arkadaşı pompadır:Pompanızın güçlü olması, pompa ucunun memenizin ucuna uygun büyüklükte olması ve pompanızın çift taraflı olması çok önemlidir.
Pompanızın gücü hem çıkacak süt miktarında  hem de memelere verilecek "sütü arttır" mesajında belirleyicidir.

Piyasada standart pompa uçları satılır. Halbuki her kadının meme ucunun büyüklüğü farklıdır: Hatta sağdıkça, meme ucunuzun büyüklü zamanla da değişir. Eğer meme ucunuza uygun olmayan bir pompa ucu kullanırsanız, süt miktarınız olumsuz etkilenir. Farklı boyutlarda pompa uçları mevcuttur. Eğer sağarken acı duyuyorsanız, memenizin ucu rahatça gidip gelemiyorsa, memenizin uç kısmından daha büyük bir kısmı pompanın içinde gidip geliyorsa, pompa ucunun boyutu yanlıştır. 

Pompanın çift taraflı olması, bana göre elzemdir:Zira sütünüzü arttırmaya çalıştığınız günlerde, hayatınız süt sağarak geçer. Neredeyse bebeğe bakacak vaktiniz kalmaz. Tek taraflı pompa demek, sağarak geçireceğiniz süresinin iki kat artması demektir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Zamanla bezmenize ve sağma işini ihmal etmenize neden olur.

Popayı nasıl kullanacağınıza gelince... Eğer sadece sağarak süt veriyorsanız, normal şartlarda, pompayla bebeğin acıkma ritmi arasında bir uyum tutturmanız gerekiyor. Yani bebeğiniz genelde üç saatte bir acıkıyorsa ve günde yedi öğün kadar süt tüketiyorsa; üç saatte bir ve günde yedi kere süt sağmanız önemli. 

Power pump zamanı! Eğer sütünüz azsa, artıncaya kadar bebeğin acıkma ritminden çok daha fazla sağma işlemi yapmanız gerekir. Buna da power pump yani 'güç pompası' deniyor.
Power pump, zahmetli bir iş; belki gün içinde normal sağma ritminizi koruyup, vakit bulduğunuzda günde bir ya da iki kere power pump yapabilirsiniz. Power pump taktiği; belirli bir süre memeyi sağıp, belirli bir süre bekleyip, sonra tekrar sağma mantığına dayanıyor. Süreler değişebilir ama, örnek vermek gerekirse, şöyle bir uygulama; ilk sağmada on beş dakika sağ, daha sonra on dakika bekle beş dakika sağ, on dakika bekle, beş dakika sağ diye devam ediyor. Ne zamana kadar mı? Canınıza yetinceye kadar.   

Özellikle emzirme tatili ve power pump uygulamalarında memelerinizi yolda bırakmamaya dikkat edin:Süt üretmeleri için memelerinizin sağlıklı olması önemli. Onlara iyi bakın, havadar tutun ve acı/yara gibi bir durum olursa bu uygulamalara hemen ara verin.   

Tanrının annelere bir şakası olsa gerek... En çok anne sütü yapan şey, bir annenin arayıp da bulamadığı tek şey olan; uykudur:Sabah saatleri sütünüzün en çok olduğu saatlerdir, bunun nedeni bir kaç saat de olsa uyumuş ve dinlenmiş olmanızdır. Mümkün olan her fırsatta, uyuyamasanız bile dinlenin. 

Bazı memelerden ilk gelen süt çok tazyikli geliyor:Bu durum da bebeği rahatsız edebiliyor, memeyi reddetmeye başlayabiliyor. Durumun bu olduğunu tespit ederseniz, elinizle bir havluyla memedeki ilk sütü hafifçe sağın. Daha sonra bebeği memeye koyun  

Ve gelelim ilaç meselesine... Piyasada satılan bir mide ilacının etken maddesi, prolaktin hormonunu tetikliyor ve süt üretimini arttırıyor:Ben bir hafta kadar kullandım, tecrübeyle sabit. Kanada'da bu konuda yapılan araştırmalar da ilacın etken maddesinin anne sütünü arttırdığını ortaya koyuyor.  

ABD'de ve Kanada'da aynı etken maddeye sahip mide ilaçları, kadınlar tarafından bu amaçla kullanılıyor. Lakin FDA, (Amerika'da ilaçlardan sorumlu kuruluş) bu uygulamayı onaylamıyor. Neden derseniz, ilaç eser miktarda olsa da anne sütüne geçiyor ve bebekler üstündeki etkilerine yönelik bir araştırma yok. Gelin görün ki; aynı ilacın pediatrik boyu, reflüsü olan bebeklerde kullanılıyor ve  böyle bir durumda anne sütüne geçen miktardan çok daha yüksek miktarda ilaç bebeğin sistemine giriyor.

FDA'nın muhalefetine rağmen Amerikalı birçok doktor, yine de bu ilacın kısa bir süre kullanımını annelere öneriyor. Bitkisel ya da değil, ilaç kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışın, onun onayı yoksa kullanmayın. 

Bu ilacı kullanırsanız, sütünüz istediğiniz miktara geldikten sonra ilacı çok yavaş bırakmanız ve o dönemde daha çok sağıp emzirmeniz  gerekiyor. Günde 4 tablet kullanıyorsanız, çeyrek tablet azaltarak, azaltmalar arasında bekleyerek, bekli bir ayda bırakmanızda fayda var. Aniden bırakırsanız, sütünüz tekrar azalabilir.

Not: Dünyadaki en önemli ve kapsamlı emzirme ve anne sütü kitabı olan "Emzirme Sanatı/La Leche League" Türkçe olarak yayınlandı. Daha atılacak çok adım var, ama güzel bir başlangıç. 

Alıntı: Esra SERT /ntvmsnbc.com

24 yorum:

  1. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Blogunuza yeni rastladım benim de 2 aylık bir oğlum var ve maalesef hastanede 2.gün doktor tarafından mama verildi, benim de tecrübesizliğim sonucu (nedense emzirme hep kendiliğinden ve çok kolay olacak gibi düşünüp bu konuda hiç araştırma yapmamıştım) mamaya başladık. sonra bu mamanın miktarı giderek arttı şu anda her öğün 90 cc mama verelim diyor doktor. Bense ısrarla pompa ile süt sağmaya devam ediyorum, her sağmadan iki göğsümden toplam 50 ml geliyor biliyorum çok az. Bugün doktora 2 aylık kontrole götürdük, "artık biberona başlayın bence zaten süt 40 günden sonra artmaz, kitaplarda böyle yazar" dedi. Çok üzüldüm :( Ben şimdiye kadar mamayı şırınga ile veriyordum. Sizce biberona başlayayım mı, bu saatten sonra sütüm artmaz mı gerçekten?Sizin öneriniz ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle işiniz zor,kolaylıklar dilerim.Biberona geçin bence.çünkü çocuğun kilo alımı ve persantil eğrilerine göre gelişimi geri kalmamalı.Ancak her türlü anne sütünü çocuğa vermeye çalışın, 5 ml bile olsa.günlük olarak sütünüzü sağın ya da emzirerek verin, miktarı önemli değil.anne sütünün içeriğini ve miktarını arttırmak için su,süt,malt ürünleri,buğday ürünleri ile beslenin.süt tamamen kesilinceye kadar vazgeçmeyin.günümüzde olumsuz ve sürekli olarak gelen çevresel uyarılar anne sütünü azaltmakta , bu bir gerçek.ancak mamalarda kötü değil..inek sütü bazlı olan mamalardan başka keçi sütü bazlı mamalar var piyasada.bu mamalar içerik olarak anne sütüne daha yakın ancak ücret olarak biraz pahalı.inek sütü bazlı mamalar daha ucuz ancak yine de besleyici.yani önemli olan çocuğu büyümesinin geri kalmamasıdır ve verebildiğinizce anne sütü vermenizdir.sağlıklı günler dilerim...

      Sil
  3. Merhaba
    Çok yararlı bilgiler vermişsiniz çok sağolun.benim de bir kaç sorum olacak yanıtlarsanız çok mutlu olurum inanın
    Benim 1.5 aylık bir oğlum var.doğar doğmaz sütüm geldi ve 1 hafta içinde inanılmaz sertleşti göğüslerim.mastit olmama ramak kala pompayla rahatlattım göğüslerimi.o dönem çok sert olduklarından ve göğüs uçlarım da ufak olduğundan bebeğim ememedi.2 hafta kadar silikon uçla emzirdim.bu dönemde yine çok fazlaydı sütüm.kıyafetlerim sırılsıklam oluyordu akıyordu.ped kullanmaya başladım.sonrasında ben çok zor da olsa ucu bıraktırdım ve kendimden emzirmeye başladım.arada yine çok doldukça sağdım.o dönem çok mutluydum.bebeğim de 1 ayda tam 1.5 kg almıştı sadece anne sütüyle.40 günümüz dolunca sütüm azalmaya göğüslerim akşam yumuşamaya başladı.son 3 gündür de akşam 7 den takribi 9-10 a kadar emiyor, süt çok az geldiği için çırpınıyor ağlıyor.bu arada çok su, rezene, ısırgan, lohusa şerbeti, bol yeşillik vb tükettim ama durum aynı.mecburen mAma verdik.milupayı sevmedi hatta sma aldık.onu zorla da olsa 40 cc içti.
    Size sorum;
    Her emzirmeden sonra 10 dk da sağın demişsiniz, benden süt gelmiyor ki boşuna emzirmiş olmaz mıyım?ya da tüm gün sağın demişsiniz?o gün sağdığımızı biberonla mı vereceğiz yoksa kendimiz mi emzireceğiz?
    Bir de bizim sorunumuz sanırım çok sık emiyor olması. Yeniden dolması için zaman yetmiyor olabilir.uykudan sonra dolması da aslında uzun zaman emmediğinden olabilir mi?
    Yani olmayan süt boş boş sağdıkça gelir mi?
    Çok uzatıp dağıttım özür dilerim ama çok moralim bozuldu.daha çok küçük bebeğim... sütüm çok yarıyor çok kilo alıyor.mamanın okadar besleyeceğini düşünmüyorum.bu arada sma gold marka mama iyi midir bilginiz var mı?
    Çok çok teşekkür ederim zahmet edip de okur yanıtlarsanız....

    YanıtlaSil
  4. Uyumadığınız her zaman, power pump vb sürekli sağın diyorsunuz dA benim sütüm akşama kadar ancak yetiyor.akşama bazen hiç süt gelmiyor göğüslerimden , uyuyunca geliyor.bebeğim çırpınıyor ağlıyor dayanamayıp mama verdiğim oluyor.yine de sağmalı mıyım süt gelmese de?bu şekilde artar mı?
    Bir de boşaltın göğüsleri sürekli demişsiniz de benim bebeğim sık aralıklarla emiyor.diğer emmesine süt dolmamış oluyor bazen.bu durumda ne yapmalıyım?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim zira gerçekten bu duruma çok üzülüyorum.bebeğim 1 ayda 1.5 kg aldı.acaba her istediğinde emzirmemeli miyim? Bu kilo artışı çok mu fazla?
    Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  5. Sayın İnsomnia,

    Öncelikle sondan başlayarak sorularınıza cevap vermeye çalşacağım.Ayda 1-1,5 kg alım yüksek değildir hatta bence idealdir.Her çocuğun doğduğu andan itibaren yer aldığı persantil eğrileri vardır ve cocukların büyümesi buna göre izlenir.baş çevresi,kilo,boy olmak üzere 3 ayrı bileşende ve cinsiyete göre farklı olmak üzere; değerlere bekılır.Ayrıca ırklara göre farklılık mevcuttur.bu 3 parametrede de ana amaç çocuğun büyümesinin durmaması ve persantil grubunda geriye düşmemesidir.baş çevresi dışında persantil eğrilerinde yükselme yakalanırsa daha iyi olur ama şart değildir.Yine toplumda %10-15 gibi bir çocuk nüfusu bu eğrilere girmemektedir,bu çocukların büyüme ve gelişimi hekim tarafından izlenir.Sizde çocugunuzun gelişimini buna göre takip edin ve hekiminize danışın.

    Süt konusu ise çok bileşinli bir denklemdir.herşeyi mükemmel yapsanızda sütünüz artmayabilir.burada bakacağınız ölçek,çocuğunuzun büyüme eğrisidir.Siz defalarca emzirirsiniz ama çocuk yeterli kilo almayabilir.o zaman emzirme yanında mutlaka mama takviyesi yapmalısınız.mamayı da biberon ile değil ,2-3 aya kadar kaşık ile vermelisiniz.4. aydan sonra biberona geçebilirsiniz.mama olarak inek sütü bazlı mamalar piyasada mevcut.ancak anne sütüne en yakın içeriğe sahip mamalar keçi sütü bazlı olanlar olup,bunlar çocukta daha az gaz yapar.fiyat dengesi olarak ise inek sütü bazlı mamalar daha ekonomiktir.

    Sütü artırma metodları ise;az stres,iyi dinlenme,bol sıvı,bol arpa-buğday-süt ürünü-malt alımıdır.bunları alırken annede peklik olmamalıdır.sütün bolluğu için iyi barsak düzeni şarttır.mümkün olduğunca sessizlik,az radyasyon,az kafein de önemlidir.memedeki süt yapımı ise bir fabrika düzeninde olmalıdır.memelerde süt artınca anne bunu hisseder ya da akıntı başlar.işte bu esnada sağım yapılacağı gibi çocuğun az emdiği zaman aralığında da pump ile sağım yapılabilir.Ancak bebek asla emmeden kesilmememlidir,onun uyaranları sütü arttıran faktörlerdendir.sütüm zaten az diyerek emmeden ya da pump ile sağmaktan vazgeçmeyin.meme başı temizliğide önemlidir,hijyene dikkat edin,pamuk bazli sıkı olmayan iç çamaşırları kullanın..
    çoçuğu emzidikten kısa süre sonra tekrar emmek istiyorsa ya da huzursuzluk başlıyorsa kilo alımını kontrol edin.kilo alımında sorun yok ise çoçukta gaz problemi ya da besin alerjisi başlamış olabilir.bunlar içinde hekiminize danışın..

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.size bu zor yolda kolaylıklır dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim uzun uzun bilgilendirmişsiniz.

    Dediğiniz gibi bebeğim geceleri gündüze oranla daha çok uyuduğu için sütüm de birikmiş oluyor ve akmaya başlıyor.bu 1 sefer oluyor şimdilik ama olsun:)o zaman sağıyorum, akşamına yetmeyince onu veriyorum.ama ben yine ihtiyatlı davranıp göğüsleri tam boşaltmıyorum, diğer sefere yetsin diye.sonra düşünüyorum acaba sağmasam sütüm akşama yeter mi?acaba benim süt üretim hızım mı düşük?çok saçma olabilir hiç bir fikrim de yok ama..
    Akşamları emzirirken huzursuzlanınca kontrol ediyorum damla damla geliyor sütüm.az sütle uzun zamanda doyunca haliyle zaman da geçmiş oluyor ve uyku aralığı açılıyor.arada aklıma geliyor da uykusuz olabileceği, gerçekten de dizlerimde salladığımda uyuyuveriyor.
    Dediğiniz diğer noktaları da takip edeceğim.besin alerjisi dediğiniz süt alerjisi mi?

    Tekrar çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Evet süt alerjisi,ek gıdalara başladığınızda ve verdiğiniz mamalara bağlı oluşabilecek alerjiler...iyi günler dilerim..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba benim oglum 4 aylik dogdugundan beri sagarak besledim reflusu var dogustan.sagdim besledim arkasindan azda olsa ar mama verdim kusmasin diye cok sikinti yasadik besledikten sonra 45 dk omzumda yatirdim kusmasin diye yorgunluk uykusuzluk sutum azaldi ve suan damla damla geliyo tekrar artarmi sutum.kendimi cok kotu hissediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar..Öncelikle huzur ve mutlulukla büyütmeniz dileğiyle..Bebeklerde reflü çoğunlukla fizyolojiktir.Doğumdan sonra yemek borusu gelişimi belli bir yaşa kadar devam eder.Bu nedenle yemek borusuna içerik kaçması sık olur.1-2 yaşından sonra bu durum devam ediyorsa zaman geçirmeden kontrol edilmelidir.Bu tür stres arttırıcı düşüncelerden uzaklaştığınız ölçüde sütünüz artacaktır.Yazıdaki bilgilere uyarak ve vazgeçmeyerek başarılı olabilirsiniz.İyi günler..

      Sil
  9. Prolaktin hormonunu sağlayan miğde ilacının adı ne acaba, alıcamda, 34 günlüğüz sütüm az bu ilaçla çoğalır belki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle sevdiklerinizle mutlu günler dilerim.bu ilacın adı motilium dur.bu ilacın yan etki olarak prolaktini arttırıp sütü arttırdığı doğrudur.ancak yan etkiler arasında jinekomasti(meme büyümesi) ve bazı hormonal yan etkiler de vardır.ayrıca bu ilaç ve metabolitleri süte geçecek ; dolayısıyla çocuğunuza geçecektir.Bu madde, çocuğunuzun beyninde, kan beyin bariyeri dediğimiz bir yapıyı geçerek beyine ulaşacaktır.bu da bazı nörolojik yan etkiler oluşturabilir.bu konuda yeterli çalışma ve bilgi yoktur.bunu da göz önüne alın lütfen.doğal yollarla sütü arttırmaya çalışmak daha uygun bence.ilgili ilacın bilgilerine buradan

      http://www.ilacprospektusu.com/ilac/299/motilium-10-mg-30-tablet

      ulaşabilirsiniz.iyi günler.

      Sil
    2. Sütü sagliksiz bir sekilde verdikten sonra ne onemi var? Sadece kendinizi tatmin etmek ve emziriyorum, sutum bol demek icin bunu yapmayin. Once bebeklerinize sonra size yazik...

      Sil
  10. Merhabalar yazınızı yeni görüyprum ve ben de bi şey sormak istiyorum benm bebeğim de dört aylık ve dün doktorumuz 20 günde 100 gram almış sadece diye mama başlayalım dedi fakat biz doğmadığını bir haftadır falan farkedip eksra süt sağmaya benim sütümü artırmaya çalışıyoruz dediğiniz metotlardan hangisi en çok işe yarar ben doktordan 15 gün daha sür e istedim mamam vermek istemiyorum sütümü artırabilir miyim bi saatten sonra

    YanıtlaSil
  11. öncelikle iyi günler. mama ile anne sütünü ardışık olarak verin derim. çocuğunuzun beslenmesini de göz ardı etmemiş olursunuz. en iyi süt arttırma yöntemi, anneyi en az strese sokan ve yoran yöntemdir.bunu bulmaya çalışın.her kadının metabolizması ve sütü farklıdır.iyi günler...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba 42 gunlukken sutum azaldi. 10 gundur sagiyorum su cay komposto malt icecegi iciyorum.. Sizde artar mi bebek buyuyor mu bilmiyorum daha doktora gitmefim. 1 hafta demissiniz 10 gun oldu artmadi. Gece 3 defa sagiyorum.boyle ne kdr devam.edeyim. artar mi sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler. Artıp artmayacağını sizin metabolizmanız belirleyecek. Ancak önemli olan çocuğunuzun ve sizin sağlığı..canınızı çok sıkmayın. İyi günlerde büyütün..

      Sil
  13. Bütün yazın harika idi lakin Gavur kelimesini kullandın ya benim için cehaletinden başka bir tarafın kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler..
      Makalenin en altında belirtildiği üzere yazı alıntı olup tekrar aktarım şeklinde yayınlanmıştır.

      Sil
    2. Meraba bebegim üç aylıkken hamile kaldım ve sütüm yemyeşil oldu bir ay sonra düşük yaptım ama bebegim emmedi ve sütüm hala azar azar geliyor süt sagma makinası ile sagsam çogalırmı mama kullanıyor içim hiç rahat degil

      Sil
  14. Öncelikle çok geçmiş olsun.durumunuzla ilgili fazla yayın yok.ancak çocuğunuzun 4. ayı geçmesi güzel.eğer büyüme eğrilerinde sorun yoksa anne sütünde ısrar etmeyin,mamaya devam edin.zaten 6.ayda ek besinlere başlayacaksınız.içinde bulunduğunuz durum nedeniyle süt kesilmesi sorunu yaşabilirsiniz.genede çocuğunuzu takip eden hekimden bilgi alın.iyi günlerde büyütün.

    YanıtlaSil
  15. Bebeğim 22günlük elimle sağdığmda 30ml süt çıkıyor günde bi kere
    30ml mama veriyorum mamayı vermesem sütüm yeterli mi acaba bilemiyorum

    YanıtlaSil
  16. öncelikle mutlu günlerde büyütün.yazdığınız miktarın çocuk için yeterli olmadığını düşünüyorum.ancak doğum kilosu ve genel durumuna göre uygun miktarı doktorunuza danışmalısınız.iyi günler.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba 4 aylik oğlum var ve 5. Ayda işe dönmek zorundayım pompa ile sagdigim zaman sutum çok az geliyor ancak oğlumun gelişimi güzel geçen ay 1 kilo aldı sagarak nasil sütümü arttirabilirim mama vermek istemiyorum alerjik bir bebek ancak sut depolayamiyorum ne yapmam gerek elle sakınca geliyor

    YanıtlaSil

Her türlü yorumlarınız...