22 Şubat 2012 Çarşamba

Ruslar karaciğer sirozunu ilaçla tedavi edecek

Rusya Tıp Akadmisinin Sibirya Şubesi Eczacılık Enstitüsü   görevlileri olan bilimciler,  karaciğer sirozunun tedavisinde kullanılacak ilacı   geliştirmek için çalışıyor. İlaç, Tomsk ve Novosibirsk bilimcilerinin oluşturdukları  bileşik   esas edinilerek  geliştiriliyor.

Karaciğer sirozunun tedavi edilmez bir hastalık olduğu sayılıyordu.  Rus bilimciler insanlara umudu verdi .10 yıllık araştırmalar sonucunda  karaciğerin ve  işlevinin bozulmasını durdurmaktan başka, hücrelerinin yenilenmesini sağlayan  bir madde geliştirildi. Rusya Tıp Akademisi Sibirya Şubesi Eczacılık Enstitüsü görevlisi olan tıp doktoru Gleb Züzkov,geliştirilmiş maddenin etkinliği incelendikten başka  toksik olup olmadığı yoklandı, dedi ve şöyle konuştu:
                                       
Hayvanlar üzerindeki denemelerin gösterdiği gibi,  geliştirilmiş madde  ilk aşamada olan siroz dahil  süregen akciğer  hasalıklarını   tedavide  olumlu sonuçları verir. Bir de  protein kökenli enzim olduğu halde  toksik  etkileri  olmadığı da  belirlendi.

Nanoteknolojinin uygulanması sonucunda maddeye  karaciğer dokusunun yenilenmesine  hizmet eden nitelikler   kazandırıldı. Maddenin etki mekanizması, hasta  karaciğer dokularının yenilenmesini sağlayan kök hürcelerin  işlevini   uyarlamaya dayalıdır. Gleb Züzkov bu konuya değinerek  şunları söyledi:

Böyle maddelerin  benzerleri,hatta  ilacın geliştirilmesi  için kullanılabilecek maddeler  günümüzde yok.  Tıp literatüründe de hücrelerin yenilenmesini teşvik edecek  yetkileri olan maddelere dair bilgi verilmiyor.
Geliştirilmiş maddenin  ilk denemeleri yapılıyor,sonradan  kliniklerde etkilerinin denemeleri yapılacak . Piyasa çıkarılmadan önce ilaç olarak resmen kaydını yapmak gerekecek. Bütün bu çalışmalar  yaklaşık olarak 5 yıl alacak. Ama  asıl önemli olan,elde edilmiş sonuçların  karaciğer sirozunun tedavi edilebileceği umudunu doğurmasıdır.

Alıntı: Rusyanın sesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...