16 Şubat 2011 Çarşamba

5 yıldızlı otelde bile fare varmış..

Fildişi Sahilleri’nden 2007 yılında gelen böcekli ve fareli 5 bin tonluk kakao çekirdeklerini piyasaya süren Altınmarka’nın patronu Birol Altınkılıç’a göre kakaolar doğada yetiştiği için böcek olması da normalmiş.

Habertürk'ün haberine göre; Fildişi Sahilleri’nden 2007 yılında getirilen böcekli ve fareli olduğu bilirkişi raporları ile tespit edildiği halde pazara sürülen kakao çekirdeklerini getiren Altınmarka’nın Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç’a göre kakaoda böcek normalmiş! Yine raporlarla tespit edilen fare için de “Lüks otellerde bile var” savunması yapan Altınkılıç, söz konusu ürünün geldikten sonra 27 işlemden geçtiğini öne sürüyor.

Habertürk Ekonomi’nin gündeme getirdiği olayı ‘yalanlamayan’ Altınkılıç, kakaolarda böcek olmasının normal olduğunu iddia ederek sorularımızı şöyle yanıtladı.

Böcekli kakaoların geliş süreci nasıl oldu?

Ben bugün sadece Türkiye’ye değil dünyaya mal veriyorum ve biz ham bir ürünü alıp 27 işlemden geçiriyoruz. Bunun kabuğu alınıyor, tozu alınıyor, öğütülüyor, bakterizasyondan geçiriliyor, yağı alınıyor. Kakao Fildişi ve Gana’da çıkar. Biz bunu her ay gemilerle getiririz. Dünyanın en ağır standartları Türkiye’de uygulanıyor. Çekirdek kakao getiriyoruz. Geminin ambarında kakao var. Bu kakao çuvallar içinde geliyor. Hollanda’da, Almanya’da, Fransa’da, İsviçre’de de doğasında olan bir ürün bu. Bunlar gelir, zirai karantina ve Tarım Bakanlığı kontrollerinden geçtikten sonra ithalatına müsaade edilir. Bizde de süreç böyle oldu. İthalatı yapıldıktan sonra, taşını çöpünü pisliklerini yani tabiattan gelen şeyleri ayıklıyoruz. Ayıkladıktan sonra kurutma makinesinden geçiyor. 150 derecede kurutup kabuklarını ayıklıyoruz. Öğütüyoruz, bakterilerini öldürüyoruz. Bizimki Türkiye’de kurulu bir fabrika. Ben burada dünya firmalarıyla rekabet ediyorum. 47 ülkeye ihracat yapıyorum. Bu firmalar beni her hafta denetimden geçiriyor. Duvarından tabanına kadar, çalışan personelin tırnak aralarına kadar. Bu denetimlerin hepsini geçtik.

Her gemi geldiğinde bilirkişi raporu isteniyor mu? Sizden istendiğini göre bunda bir gariplik yok mu?

Yurtdışına baktığınızda Gana’dan gemiye yüklüyorlar kakaoyu; dökme olarak. Bizim gibi çuvallara bile koymuyorlar. Kakao fabrikalarına gidin buradaki standartların yarısı yok orada. Burada o kadar ağır standartlar var ki. Biz en iyi çekirdeği getirip onlarla rekabet ediyoruz. Gemide böcekten başka fare de var. Böceklerin bazıları da hayvan leşiyle besleniyor...

Geminin ambarında bir tane fare bulunmuş. Gemi ambarındaki fareyle benim şirketimin ne ilgisi var? Benimle ne ilgisi var bu farenin?

7 bin tonluk koskoca gemi. Bugün otellere gidin lüks otellerin içinde de bulursunuz fare. Geminin içindeki fareyle benim fabrikamın ne ilgisi var? 1 tane fare çekilmiş; 700 kamyon üründen bahsediyoruz burada. Bunlar bizim fabrikaya geliyor, denetleniyor. Karantina Müdürlüğü bakıyor, Tarım Bakanlığı bakıyor.

9.5 milyon dolarlık 5 bin ton kakao geldi


Temmuz 2007’de Fildişi Sahili’nden yola çıkan 5 bin ton kakao çekirdeği, İstanbul Ambarlı Limanı’na yanaşmıştı. Al Hurreya adlı gemideki yükü kontrol eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, kakao çuvallarının içinde çok sayıda canlı ve ölü böcek tespit edilince gemiyi karantinaya aldı. 3 Ağustos’ta ise gemi ambarındaki kakaolar fümigasyon yöntemiyle ilaçlandı. Türkiye’nin toplam kakao çekirdeği ithalatının onda birini oluşturan 5 bin tonluk kakaonun içinde çıkan böceklere ve fareye rağmen çuvallarla gelen ürün, resmi kurumların da bilgisi dahilinde Türkiye’ye sokuldu. Kakao çekirdekleri, özellikle çocukların tükettiği gıda maddesine dönüştürülüp piyasaya sunuldu.

50 BİN TONLUK İTHALAT


Fildişi Sahilleri’nden 2007’de getirilen 5 bin ton böcekli kakao, Türkiye’nin toplam ithalatının da onda birini oluşturuyor. Türkiye’nin 50 bin ila 60 bin ton arasında değişen yıllık kakao ithalatı bulunuyor. Altınmarka tarafından ithal edilen ve içinde böceklerle bir de fare ölüsüne rastlandığı bilirkişi raporlarına giren kakao, Ağustos 2007 fiyatlarıyla 9.5 milyon dolara denk geliyor.

Alıntı: foodinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...