5 Mart 2012 Pazartesi

Siberkondriya veya hipokondriak hastalar...

Bazı hastalar, muayene sırasında doktor şikâyetlerini sorduğunda, kendi koydukları teşhisi söylüyor ve bunun kaynağı olarak da internette yaptığı araştırmayı öne sürüyor.

Geçtiğimiz on yıl boyunca, internet kullanarak sağlıkla ilgili bilgilere ulaşan insanların sayısı giderek artış gösterdi. Ancak geçen bu zaman süresince doktorlar, hastaların internette okuduklarına dayanarak sağlıklarıyla ilgili duydukları endişelerde de artış olduğunu gözlemliyor. Bu durum, yeni bir kavramın doğmasına neden oldu: Siberkondriya.

Bu kavram, kişilerin sağlık ve tıpla ilgili internet sitelerinde okudukları bilgilere dayanarak sağlıklarıyla ilgili endişeye kapılmaları olarak tanımlanıyor.

Doktorlar, siberkondriya vakalarındaki artışın insanların internet kullanımındaki artışa bağlı olduğunu ve bunun şaşırtıcı olmadığını ifade ediyorlar. Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen bir ankette, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ndeki internet kullanıcılarının yüzde 72’sinin arama motorlarını kullandığı saptandı. Arama motorlarının kullanım durumu 2002 yılında yapılan bir başka ankette yüzde 52 düzeyinde idi.

2010 yılında yapılmış olan bir başka ankete göre, 10 Amerikalı’nın 8’i internet kullanarak sağlık bilgilerine erişmeye çalışıyor. Bu şekilde sağlıkla ilgili bilgi araştıranların birçoğu da çok ciddi sağlık problemleri olduğu kanısına varıyorlar. 2008 yılında 515 “Microsoft” çalışanının katıldığı bir ankette, katılımcıların onda dokuzu en az bir kere, kendilerinde saptadıkları temel semptomlara dayanarak internet üzerinde arama yaptıklarını ve bu sırada çok daha ciddi sağlık sorunlarına yöneldiklerini ifade etti.

Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Bölümünde çalışmakta olan Dr. Rahul Khare, internetin genel anlamda çok zengin bir bilgi kaynağı, doğal olarak da birçok tıbbi bilgi içeriği olduğunu söyledi. Khare, insanların sağlık sorunlarını giderek artan oranda internette araştırdıklarını da sözlerine ekledi.

Hastaların internet kullanarak kendilerine teşhis koymaları, doktorların hastalarını sağlık sorunlarıyla, özellikle de kronik hastalıklarda daha fazla ilgilenmeye teşvik ettikleri dönemde artış göstermeye başladı. Bazı sağlık çalışanları güvenilir internet kaynaklarından tıbbi sorunlarla ilgili bilgi edinmenin hastalar için olumlu bir adım olduğunu, zira bu durumun hastaların bilinçlenmesine katkı sağladığını söylüyorlar. Bu durumda bazı sık görülen hastalıklarda (akut apandisit, boğaz enfeksiyonu gibi) hastaların kendi teşhislerini koydukları da ifade ediliyor.

Ancak, daha sıklıkla birçoğu güvenilir olmayan sağlıkla ilgili internet sitelerinin hastaları yanlış yönlendirerek çok ciddi sağlık problemleri olduğunu düşünmelerine sevk ettiğine dikkat çekiliyor. Bu durumda hastanın anksiyetesinin arttığı, gereksiz bir sürü testlerin yapıldığı ve komplikasyonların görülme ihtimalinin arttığı da ekleniyor.

Siberkondriya, doktorların hastalarına muayene sırasında ayırdıkları sürenin artmasına neden oluyor. Doktorlar, bu durumdaki hastalarına sağlık durumlarıyla ilgili açıklama yapmaya daha fazla süre ayırmak zorunda kalıyorlar.

Alıntı : medimagazin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...