5 Mart 2012 Pazartesi

Daha fazla ilaç harcamaktayız

AİLE HEKİMLİĞİ İLE  BU SAYILARIN  DÜŞECEĞİ  ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ.SEVK ZİNCİRİ  OLMAYINCA VE  ACİLLER  ÜCRETSİZ  OLUNCA  BU KADAR OLUYOR SAĞLIKTA  DÖNÜŞÜM...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak'ın soru önergesine verdiği yanıtta Sağlık Bakanlığı'nın mevcut finansal kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması sağlanarak, sınırlı kaynakların israfının önlenmeye çalışıldığını açıkladı. Bakan Akdağ bu kapsamda yapılan çalışmalardan şu örnekleri verdi: "2004-2011 yılları arasında ilaç fiyatları 250 kez düşürüldü. Referans fiyat uygulaması ile ilaç fiyatlarında yüzde 80'e varan oranlarda düşüş sağlandı. İlaçlarda KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü. İlaçta orijinal bir ürünün jeneriği piyasaya çıktığında ürünün fiyatı mevcut fiyatın yüzde 60'ını geçemez kuralı getirildi. Reçetelerden ilaçlar için en ucuz eşdeğer ilacın yüzde 15 fazlasına kadar olan ürünlerin karşılığının ödenmesi kuralı getirildi."


Bakan Akdağ bu önlemlerin sonucunda 2002 yılında 699 milyon kutu ilaca 13.4 milyar TL ödenirken, 2011 yılında 1.7 milyar kutu ilaca karşılık 15.8 milyar TL ödendiğini, ilaç kutu sayısında yüzde 147 artış olurken yapılan harcamalardaki artışın yüzde 19'da kaldığını söyledi.

Haber: ANKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...