15 Eylül 2012 Cumartesi

İTÜ'de 50-D yi protesto eylemi yapıldı


İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlileri yükseköğretim görevlilerinin işsiz kalmasına neden olan 50/D uygulamasına ve piyasa koşullarında çalıştırılmaya karşı kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Araştırma görevlileri YÖK'ün dayatmalarına karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Araştırma görevlilerinin doktoralarını tamamladıktan sonra işsiz kalmalarının önünü açan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/D maddesine karşı İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlileri kitlesel bir eylemle yanıt verdi.

Geçici ve güvencesiz çalışmaya zorlanan asistanlar piyasa koşullarında çalıştırılmak zorunda bırakılmalarına karşı yapılan eylemde, "Doktoralı işsiz olmayacağız" dedi.

"Ferman YÖK'ün üniversiteler bizimdir"


İTÜ Maslak Kampüsü Yemekhanesi önünden, "Ferman YÖK'ün üniversiteler Bizimdir", "50/D'ye dur de" sloganları, düdükler ve davullarla asistanların, onlara destek olan öğretim üyesi ve üniversite emekçilerinin Rektörlük binasına yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

"120'ye yakın araştırma görevlisi işini kaybedebilir"


YÖK'ün 50/D maddesiyle İTÜ'de yaklaşık 120 araştırma görevlisinin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu söylenen açıklamada, 22 Haziran'dan bu yana yenilenen sözleşmelerin Personel Daire Başkanlığı tarafından bölümlere gönderilmediği, zimmet tehditleriyle dekanların cendere altına alındığı, ilişikleri kesilmeden araştırma görevlilerine maaşlarının ödenmediği ve son olarak bir araştırma görevlisinin YÖK görüşüne binaen ilişiğinin kesildiği anlatıldı.

"İlişiği kesilenler geri alınsın, yasal haklar ihlal edilmesin"


Üniversitede akademik ve bilimsel özgürlük ortamının eşit iş güvencesi olmadan sağlanamayacağı vurgulanan açıklamada, İTÜ araştırma görevlileri olarak talepler ifade edildi. İlişiği kesilen araştırma görevlisinin derhal işe geri alınması, maaşları ödenmeyen ve atamaları yenilenmeyen araştırma görevlilerinin mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi, doktora veya yüksek lisans devam ederken azami süre dayatmasıyla işten çıkarmaların ve hatta tazminat ödeme dayatmalarının son bulması, yurt dışında araştırma yapmaya hak kazanan araştırma görevlilerinin ücretsiz görevlendirilmesi ve araştırma görevlilerinin 33/a kadrosuna atanması sürecindeki yasal haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi taleplerinde bulunuldu.

Bu süreçte tek bir araştırma görevlisinin mağdur edilmesine seyirci kalınmayacağı vurgulanan eylem, İTÜ Rektörlüğü ile YÖK’ün hukuk dışı, anti-demokratik dayatmalarına karşı sonuna kadar mücadele edileceği ilan edilerek son buldu.

 Alıntı: sol.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...