5 Aralık 2010 Pazar

Sağlık Bakanı'ndan yeni hedefler

Şimdi sağlık gündemine dönüyorum. 7.5 yıldır görevdesiniz. Döneminizde hasta memnuniyetini arttırmakla övünüyorsunuz. Ama çalışanlarda da büyük memnuniyetsizlik var. Nedir sorun?

Sağlık çalışanlarıyla ilgili araştırmamız var. Hasta memnuniyeti kadar yüksek değil ama az da değil. Bizden önce sağlık çalışanları yerlerde sürünüyordu, şimdi geçmişle kıyaslanamayacak kadar iyileşme var. Ama muayenehane hekimliği yapanların statüsünde gerilime var. “Kartımı al, muayenehaneme gel işini halledeyim dönemi” neredeyse bitti. Tamamen bitiriyorduk ama Anayasa Mahkemesi’nden kaynaklı bir uzama var.

Bu gürültü oradan mı geliyor?

Büyük kısmı oradan. Bunun dışında ek ödemeyle ilgili talepler var. En çok doktor alıyor diye diğer sağlık çalışanları tepki gösteriyor. Ama gözden kaçan bir nokta var. Muayenehanede büyük paralar kazanan doktorları sistemin içine çekmek için bunu yapmak kaçınılmazdı. Yine de ek ödemeleri arttırmak için çalışacağım.

İş yükü de fazla. Sadece hekim değil sağlık çalışanı sayımız az. 100 bin kişiye 200 hemşire ebe düşüyor. Avrupa ortalaması 750. Buna yüzde 2.7’den 7’ye çıkan hekime başvurma oranındaki artışı da ekleyince iş yükü daha da arttı. Bu anlamda sağlık çalışanlarının feryadı, memnuniyetsizliğinin haklı tarafları var. Sorunu çözmek için sağlık çalışanı sayısını arttırmak şart.

YABANCI DOKTOR İÇİN MUHALEFET PARTİLERİNE ZİYARET

- Sorunu yabancı doktor mu çözecek?

Tıp Fakültelerine alınan öğrenci sayısı 7 bin 500 oldu ama bunu 2-3 yıl içinde 10 binin üzerine çıkarmalıyız. Yabancı doktor için bütçe bittikten sonra muhalefet partilerinin başkanvekillerini ziyaret edip destek isteyeceğim. Seçime yakın milliyetçilik üzerinden tartışırsak bunu benim gerçekleştirmem zorlaşır. Hangi ülkede yabancı uyruklu doktorların çalışması yasak. Ben bulamadım. Her ülkede Türk doktoru çalışabiliyorsa başkası da bizde çalışabilir. ‘Türkçe sorun olur’ diye tepki var. Türkçe bilmeyen doktor getirmeyeceğiz ki. Ön koşullar Türkçe bilmesi ve YÖK’ün belirlediği denklik kriterlerine uyması. Bu sayede hekimlerin iş yükü azalır, vatandaşın ihtiyacı karşılanır.

HEKİMLERİN ASKERLİK MUAFİYETİNE TAM DESTEK

- Hekimler de polisler gibi askerlik muafiyeti istiyor. Destek veriyor musunuz?

Ben bunu çok isterim ama hekim yetersizliği burada da karşımıza çıkıyor. Biz mecburi hizmeti bitmeyen hekimin askere alınmaması için Savunma Bakanlığı ile yazıştık. Bunu bile tam gerçekleştirmiş değiliz. Silahlı Kuvvetlerin de doktor ihtiyacı var. Ama ben çok arzu ederim. Doktor sayısı arttıkça bunu yapabiliriz. Belki doktorların askerlik süresini kısaltarak yaparız.

- Muayenehane sahibi diş hekimi kamuda çalışandan fazla. Buraya müdahale düşünüyor musunuz?

Kamuda 6 bine yakın diş hekimi çalışıyor. Bunun iki misli de muayenehanede. Kamudaki diş hekimi sayısı arttıkça, ağız diş sağlığı merkezleri yaygınlaştıkça diş hekimi muayenehanesine talep azalacak. Muayenehanesi olan diş hekimlerinin de kamunun kendilerinden hizmet alması için talebi var. Talepleri başta çok yüksekti şimdi biraz daha aşağı indiler. Zamanla SGK ile anlaşabilirler. Ben prensip olarak buna karşı değilim.

Alıntı:Nergis DEMİRKAYA/ internethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...