29 Aralık 2010 Çarşamba

Tamgün ve döner sermaye hakkında İzmir Tabip Odası'nın açıklaması


Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün yasasına ilişkin gerekçeli kararının yayınlanmasından sonra, bir takım yasal düzenleme taslakları tekrar gündeme gelmiştir.

Bu taslaklardan birisi Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve değerlendirilmek üzere siyasi parti başvekillerine sunulan taslaktır. Bu taslakta, profesör unvanını kullanma hakkına sahip olan ancak çalıştığı kurumda idari bir görevi olmayan hekimlerin mesai saatleri dışında sadece SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışacabileceği şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir. Diğer hekimlere ise serbest çalışma hakkı tanınmamıştır.

Öncelikle şuna vurgu yapmakta yarar vardır; Tartışılmakta olan  konu muayanehane konusu olarak basite indirgenmemelidir. Bir başka deyişle serbest çalışma hakkının korunması hekimlik sorunlarının tek başına çözümü değildir. Ancak bunun gerçekleştirilmesi tüm hekimlerin yararına olacaktır.  Asıl hedefimiz tüm hekimlerimizin özlük haklarının ve yaşam haklarının korunması ve geliştirilmesidir. Konu sadece bütünün bir parçasıdır. Mücadelemiz her cephede zafer kazanana kadar sürmelidir.

27.12.2010 tarihinde meslektaşlarımıza duyurduğumuz üzere, CHP Muğla Milletvekili Dr.Ali ARSLAN ile yaptığımız görüşme sonucunda, bu taslak metnin Plan Bütçe Komisyonuna gelmediği, Torba Yasa içine de girmeyeceği öğrenilmiştir.

Bügun itibarıyla, (29.12.2010) hukuksal durum şu şekildedir:

1-) Tam Gün yasası sonrası, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı ve Danıştay 5. Dairesi kararı uyarınca, bugün itibarıyla,  kamuda görev yapan bütün hekimlerin serbest çalışma hakkı bulunmaktadır. Üniversite öğretim üyeleri de, 30.01.2010 tarihi itibarıyla devamlı statüde çalışmaya başlayacak ancak mesai sonrasında mesleklerini serbest icra edebilecektir. Yargı kararları bu konuya açıklık getirmekle birlikte hekimlerin mesai sonrasında çalışmasına engel bir durum olmadığı için hekimlerin tereddüt etmesini gerektiren bir durum bulunmamaktadır. 

İstanbul Tabip Odası WEB sitesinde, (www.istabip.org.tr) üniversite öğretim üyelerinin tam güne geçiş sürecinde dikkat etmesi gereken konular başlıklı bir bilgi notu ve dilekçe örneği yayınlanmıştır. Üyelerimizden bu konuda sorular gelmektedir.  İstanbul Tabip Odası tarafından yayınlanan bilgi notunda aktarılan değerlendirmeler öğretim üyelerine yol gösterici olması açısından yerinde değerlendirmelerdir. 

Hukuksal durum itibarıyla, Tam güne geçiş sürecinde dilekçe verme zorunluluğu bulunmamakta olup dilekçe vermeyen hekimlerin hak kaybına uğraması da söz konusu değildir. Ancak bu konuda dilekçe vererek kurumunu bilgilendirmek isteyen hekimler, İstanbul Tabip Odası tarafından yayınlanan dilekçe örneğini kurumlarına teslim edebilirler.  

2-) Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan hekimlerin de mesai sonrasında mesleklerini serbestçe icra etmesine engel bir durum bulunmamaktadır.

3-) 28.12.2010 tarihinde, Medimagazin (www.medimagazin.com.tr) internet sitesinde yer verilen habere göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Torba Yasaya ilişkin raporun yayınlandığı, bu raporda Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda uygulanacak döner sermaye sistemine ilişkin bazı düzenlemelere yer verildiği belirtilmektedir.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metne göre, döner sermaye uygulamalarında yapılan değişiklikler şu şekildedir.
  • Hekimler, mesai sonrası serbest çalışma hakkını kullandığı takdirde döner sermaye ek ödemesi alamayacak. Serbest çalışan hekimler, tam gün yasası ile birlikte getirilen sabit döner sermaye ödemesi almaya devam edecek.

  • Personele bir ayda yapılacak ek ödemenin 375 sayılı KHK’nin ek 3. maddesi uyarınca kadro ve görev unvani veya pozisyonu itibarıyla belirlenmiş ek ödeme tutarından az olamayacağı düzenlenmiştir.
  •  
  • Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için döner sermayeli işletmelerden uygun görülenlerden merkeze aktarılacak payı % 4’e kadar yükseltmeye Sağlık Bakanı yetkili iken bu oran % 6’ya çıkarılmıştır. Bu nedenle gelir kaybı söz konusudur. 
  • Memurlar ve sözleşmeli personel ile birlikte açıktan vekil olarak atananlara da döner sermaye ek ödemesi yapılacaktır.
Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metinde yer alan düzenlemeler Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda görevli personeli içermektedir. Bu metnin TBMM Genel Kuruluna gelmesi ve kabul edilmesi halinde, performansa bağlı ek ödeme sistemi devam edecek, hekimlerin Tam Gün yasası ile birlikte almaya başladıkları sabit döner sermaye ek ödeme uygulaması devam edecek, mesai sonrasında serbest çalışan hekimler ise sabit döner sermaye ek ödemesi dışında ek ödeme alamayacak.

Örnek vermek gerekirse, bir devlet hastanesinde çalışan uzman tabip, aynı zamanda mesai sonrasında serbest çalışması varsa, 1.500,00-TL maaşının yanında, 1.000-TL civarında sabit döner sermaye ek ödemesi alacak, bunun dışında, hastanedeki performansı ne olursa olsun ek ödeme alamayacaktır.

Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiği ifade edilen metnin TBMM Genel Kuruluna gelip gelmeyeceği, geldiği takdirde kabul edilip edilmeyeceği belli olmamakla birlikte bu metnin yasalaşması halinde mesleğini serbest icra eden hekimler yönünden ciddi hak kayıpları yaşanacağı öngörülmektedir. Ayrıca,  merkeze aktarılan döner sermaye geliri oranının % 4’den %6’ya çıkarılması da, hekimlerin son dönemde oldukça düşmüş olan döner sermaye gelirlerinin daha da düşeceğini göstermektedir.

Oda’mız konuyla ilgili bölgemiz milletvekilleri ve siyasi partilerin temsilcileri ile yoğun görüşmeler yapmakta olup, süreç takip edilmektedir ve gelişmeler paylaşılacaktır.

Hukuk Büromuz konuyla ilgili çalışmalarına başlamış olup taslak metnin yasalaşması halinde hekimlerin uğraması muhtemel hak kayıplarına karşı hukuki girişimlerde bulunulacaktır. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Alıntı: izmirtabip.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...