12 Temmuz 2012 Perşembe

Noter tasdikli torpiller , mahkeme tarafından iptal edildi

“Noter tasdikli torpil skandalı” karara bağlandı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik kadrolarına yapılan ‘torpilli atamalar’, Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ankara Tabip Odası tarafından açılan dava ve alınan sonuç, yükseköğretim kurumlarındaki kadrolaşma açısından emsal niteliğinde. 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından geçen yıl ocak ayında, tıp fakültesine 35 akademik personel alınması için ilan verilmiş ancak aranan şartların “kişiye özel” belirlendiği yolunda Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın itirazı olmuştu. Detaylı bir çalışma yürüterek ilanda tarif edilen isimleri tek tek saptayan ATO ve SES, daha başvuru süresi dolmadan “yeni üniversiteye atanacaklar” listesini hazırlayarak notere onaylatmıştı.

Dava süreci karışmıştı

İki meslek örgütünün hazırladığı 32 kişilik listesinin 31’inin ilan edilen kadrolara atanması üzerine ATO, söz konusu atamaların iptali için yargıya başvurmuştu. ATO davayı açtığı Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne atamaların yürütmesini durdurmuş; ancak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin karara itirazını değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi Ağustos ayında verdiği kararla “ATO’nun dava açma ehliyeti yok” diyerek, yerel mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmış ve atamalara yeşil ışık yakmıştı.

Ehliyeti yok iddiasına “itibar edilmedi”

Son olarak Ankara 5. İdare Mahkemesi 09 Nisan 2012’de davayı esastan karara bağladı ve atamaları iptal etti. Mahkeme ayrıca, ATO’nun “tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak” amacıyla ve “mesleğin haysiyetini ve meslektaşlarının hukuk ve menfaatlerini diğer makamlar nezdinde savunmak” göreviyle kurulmuş bir meslek örgütü olduğunun altını çizerek, bu durum karşısında dava açma ehliyetine sahip olduğuna hükmetti.

‘Keyfi ve kişiye özel’ atamalara iptal 

YBÜ öğretim üyesi alım ilanının ‘subjektif, keyfi ve kişiye özel’ olduğunu belirten Mahkeme, atamaların tümünün iptaline karar verdi.  Gerekçeli iptal kararında; bu koşulların “bazı kişileri tarif eder mahiyette olduğu, böylece objektif değerlendirme imkanın ortadan kalktığı, ilana sadece oldukça spesifik olarak belirlenen şartlara haiz kişilerin başvuru yapabildiği“, bu nedenle koşulların “keyfi ve kişiye özel bir nitelik taşıdığı” tespitinde bulunuldu. Mahkeme kararında, kadroya atanacak 31 ismin ATO tarafından önceden bilinip tespit ettirilmiş olmasını da, işlemin kişiye özel oluşunun bir göstergesi olarak ayrıca vurguladı.

Kriterler subjektif

Kadroların kimisi için 10 kimisi için 8 kimisi için 5 yıl profesörlük şartı getirilirken bazı kadrolar için ‘üst düzey sağlık idareciliği’, bazıları için de ‘sağlık idareciliği’ bazıları için “klinik yöneticiliği” gibi kriterler ilan edildiğine dikkat çeken Mahkeme kararında, bu koşulların “subjektif” “denetlenebilir olmaktan uzak” ve “eşitlik ilkesini ihlal eder” nitelikte olduğu da ifade edildi.

Alıntı: hekimpostasi.org.tr