13 Ekim 2009 Salı

'Tam-gün'de maaş aldatmacası

TTB, tam gün yasa tasarısının mevcut döner sermaye ödemelerinde artış yapmadığını bildirdi. Hekimlerin 7 gün 24 saat çalışsa bile Bakanlığın açıkladığı rakamlara ulaşamayacağını vurgulayan TTB, günde 14.5 saat çalışılması durumunda mesai dışı döner sermaye ek ödeme tavan miktarının alınabileceğini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tam gün yasa tasarısında öngörülen mesai dışı döner sermaye ek ödemelerinin tavandan alınabilmesi için, bir uzman hekimin 22 iş günü boyunca günde 14.5 saat çalışması gerektiğini hesapladı.TTB Yayınları’ndan çıkan “Tam Gün Yasa Tasarısı Hekimlere Neler Getiriyor?” isimli kitapçıkta, tam gün yasa tasarısının mevcut döner sermaye ödemelerinde artış yapmadığı belirtildi. Kitapçıkta, Sağlık Bakanlığının açıkladığı ortalama ek ödeme miktarları geçerli kabul edilirse, ortalama ödemeyi alan bir uzman hekimin 22 iş günü boyunca günde 14.5 saat çalışması durumunda elde edeceği toplam gelirin 8 bin 347 TL olacağı kaydedildi. Birçok hekimin Bakanlığın açıkladığı miktarın altında döner sermaye ödemesi aldığına dikkat çekilirken, tasarıda saatine 5 TL 59 kuruş ödeneceği belirtilen aylık 130 saatlik nöbet süresi için mesai dışı döner sermaye ek ödemesi yapılmayacağı vurgulandı. Kitapçıkta, “Bu nedenle hekimler, 7 gün 24 saat çalışsa da Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamları alamayacaktır.” denildi.TTB tarafından hazırlanan çalışmada, maaşı 1.450 TL olan bir hekimin 22 iş günü günde 9 saat çalışması durumunda mesai içi döner sermaye ek ödemesinin 4 bin 300 TL; 22 iş günü günde 5.5 saat çalışması durumunda mesai dışı döner sermaye ek ödemesinin 2 bin 597 TL, mesai içi ve mesai dışı toplam çalışma süresi 22 iş günü günde 14.5 saat olması durumunda da 8 bin 347 TL gelir elde edeceği belirtildi.

Tavan miktarın yarısı ödeniyor

Maaşlarda, emekli maaşlarında ve nöbet ücretlerinde iyileştirme yaptığı iddia edilen tam gün yasa tasarısındaki döner sermaye paylarını hesaplayan TTB, gerçek rakamların ilan edilenden farklı olduğunu bildirdi. TTB, Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre Sağlık Bakanlığında çalışan hekimlere ödenen mevcut döner sermaye ödemesinin aylık ortalama 4 bin 300 TL olduğunu, ancak hekimlerin TTB’ye gönderdiği bordrolara göre hekimlere Mart 2009’da ödenen döner sermaye paylarının 2 bin 70 TL’de kaldığını kaydetti.Kitapçıkta, döner sermaye gelirlerinden personele dağıtılacak gelirin üst sınırının değişmediği, hastanelerin geliri artmadığı takdirde personele dağıtacakları payın da artmayacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen hizmet bedellerinin düşürülmesi ya da global bütçe uygulaması nedeniyle döner sermaye gelirlerinin azalması halinde ek ödemelerde azalma olacağı vurgulandı.Hekimlerin şu anda Sağlık Bakanlığının açıkladığı tavan miktarının ancak yarısı kadar döner sermaye ödemesi aldığı dile getirilirken, tıp fakültelerinde de döner sermaye geliri ile döner sermaye gelirlerinden personele aktarılacak oran artmadığı sürece ek ödemelerde artış olmayacağı kaydedildi. Bakanlık verilerine göre, saat 14.00’ten sonraki gelir getirici katsayısı dolayısıyla 23 yıllık bir profesörün alacağı brüt döner sermaye miktarının 14 bin 990 TL, 15 yıllık bir doçentin alacağı payın da 12 bin 689 TL olacağı dile getirildi.

Nöbet ücretleri yüzde66 arttı

Tasarıya göre hekim gelirlerinde artış yaptığı söylenen düzenlemelerden biri olan mesai dışı çalışma ek ödemesini, sadece Bakanlık ve tıp fakültesi bünyesinde çalışan hekimlerin alabileceğine dikkat çekildi. Tasarıya göre, bir aylık döner sermaye ödemesi 2 bin 70 TL olan ve Sağlık Bakanlığında çalışan 1/4’ündeki uzman hekim için mesai dışı çalışma ek ödemesi tavanının 2 bin 597 TL olacağı belirtildi. Aylık döner sermaye ödemesi 1.743 TL olan ve tıp fakültesinde görev yapan ?’ündeki bir profesör doktor için mesi dışı çalışmada tavan ek ödeme miktarının ise 5 bin 996 TL olacağı ifade edildi.Uzman hekimlerin nöbet saat ücretlerinin tasarı ile 3 TL 21 kuruştan, 5 TL 35 kuruşa; ödenecek aylık nöbet süresinin de 80 saatten 130 saate çıkarıldığı belirtildi. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa 2009 yılı ikinci yarısı için nöbet saat ücretinin 5.59 TL, gösterge artış oranlarının Bakanlığın açıkladığı gibi %145-185 arasında değil, %66.6 olacağı kaydedildi.

Kurum hekimleri de tazminat alabilmeli

Kurum ve belediye hekimleri için tam gün yasasıyla birlikte mesai dışında iş yeri hekimliği yapma olanağı sunulduğu anımsatılarak, bunun yasanın ruhuna aykırı bir düzenleme olduğu ifade edildi. Kitapçıkta, “İş yeri hekimliğinin özelliklerini göz ardı etmenin yanı sıra döner sermayeli kuruluşlar üzerinden hizmet satılacağı belirtilerek, bu alan da tamamen bir kaosa sürükleniyor. Oysa ki kurum ve belediye hekimleri de ‘Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan tabiplere ek ödeme verilmediğinden...’ diye gerekçelendirilen duruma bütünüyle uymaktadır ve doğrudan sağlık hizmetleri tazminatı verilebilir.” denildi. Uzman askeri hekimlerin maaşlarına yapılacak ilave sağlık hizmeti tazminatı artışlarına da değinilen kitapçıkta, mevcut maaşı 4 bin 258 TL olan bir tuğgeneralin tam gün yasasıyla öngörülen sağlık hizmetleri tazminatının 2 bin 663 TL olacağı, toplam maaşının 6 bin 921 TL’ye ulaşacağı hesaplandı.

Emekli maaşları artmıyor

Tasarıdaki emeklilikle ilgili 14. maddenin, yalnızca Sağlık Bakanlığında döner sermayesi bulunan sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diş hekimlerini kapsadığı, bu maddenin emekli hekimleri, tıp fakültesi çalışanlarını, kurum hekimlerini, belediye hekimlerini ve diğer sağlık personelini kapsamadığı belirtildi. Tasarının hekimlere zorunlu bireysel emeklilik sigortası getirdiği, sigorta primini çok aldığı, ancak ilave emeklilik ödemesini düşük tuttuğu iddia edildi. TTB’den yapılan hesaplamaya göre, 1/4’ündeki bir pratisyen hekimin emekli aylığının, yıllık 2 bin 196 TL ilave prim ödemesi durumunda 19.40 TL artacağı belirlendi. Yıllık 4 bin 248 TL ilave prim ödeyen 1/4’ündeki bir uzman hekimin emekli aylığında 36,11 TL; 5 bin TL yıllık ilave prim ödeyen 1/4’ündeki bir klinik şefinin emekli aylığında ise 44.19 TL artış olacağı kaydedildi. Buna göre, 30 yıl boyunca ilave prim ödeyen bir pratisyen hekimin maaşının 741 TL, uzman hekimin maaşının 1.370 TL, klinik şefinin maaşının 1.688 TL artacağı hesaplandı.

Sigorta kamusal olmalı

Tasarı ile getirilmesi öngörülen zorunlu mesleki sorumluluk sigortası ile kamusal bir fon yerine özel sigortacılık tercihi yapılarak, hem kamuya hem de hekimlere ağır ek mali yükler getirdiğine dikkat çekildi. Hizmet sunum şartlarını, sağlık ekibinin üyelerini, tıbbi cihaz ve donanımı, tedavi edecekleri hastaları ve iş yoğunluğunu kendilerinin belirlemedikleri bir ortamda, doğacak zararların hekimlere karşılatılmasının çağdaş ve insancıl olmadığı dile getirildi. Kitapçıkta, “Diğer ülke deneyimlerinde olduğu gibi, hataları cezalandıran değil ortadan kaldırmayı hedefleyen, sağlık sisteminin sorunlarından hekimleri sorumlu tutan değil onları sorunların çözümüne ortak eden, hastaları mahkeme kapılarında süründüren değil, zararlarını insanca karşılayan kamusal bir çözüme gitmemiz zorunludur.” denildi.

HELİN AYGÜN-ANKARA


BROŞÜRE ULAŞMAK İÇİN.....http://www.ttb.org.tr/kutuphane/tamgun09.pdf