18 Nisan 2011 Pazartesi

Akdağ'a göre Tamgün sorunu birkaç aya çözülecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ gündemi ısıtan tartışmalı konulara imzasını attı. Tam Gün Yasa Tasarısı iptal edilirken dikkatleri üzerine çekti, "obez değil şişko" diyerek önemli bir polemik konusu başlattı. Kendisi ile geçtiğimiz hafta İstanbul'da buluştuk. Tam da seçim listelerinin açıklanacağı saatlerdi ama onda en ufak bir heyecan yoktu. En hararetli konuları en sakin ses tonu ile yanıtladı: Bir ara İstanbul'da yaşayan annesini aradı elini öpmek istediğini söyledi. Akşam yemeği için "kalorisiz olsun anne" dedi. iPhone'unu tüm tartışmalara karşın kulaklıksız kullanması dikkatimi çekti. Sonra sorularımı yanıtladı:

 Tam Gün Yasa Tasarısı'nın iptaline şaşırdınız mı, bu kararı bekliyor muydunuz? 

 
Şaşırmadım. Kamuda çalışan doktorların özel hastanede çalışma iznini iptal etti. Bir tek muayenehaneler kaldı. Bunun da birkaç ay içinde çözümleneceğini düşünüyorum. Üniversite hastanelerinin içine taşınmış muayenehaneler, özel muayenehaneler, özel ameliyatlar bitti. Üniversite hastanesine gittiğiniz zaman orada kadrolu çalışan bir öğretim üyesinin sağlık hizmetinden yararlanmak için artık para ödemiyorsunuz. Millet bir daha geriye dönüş yapmaz. İhtiyacı olan bir vatandaşın, bir garibanın, karnındaki çocuk için her ay 300-500 lira muayenehaneye para vermesini vicdanınız kaldırır mı? Kamuda çalışan ve hasta muayene eden 41 bin uzmandan bin 800'ünün muayenehanesi var. Ama bunlar etkin insanlar olduğu için kıyameti koparıyorlar.

 Sizin muayenehaneniz varmış bugün 'keşke açmasaydım' diyebiliyor musunuz?
Burada yanlış anlaşılmasın ben muayenehane hekimlerini suçlu ilan etmiyorum. Kamuda çalışmayı tercih etmeyenler tabii ki muayenehanelerini açabilirler. O dönemde benim kendime ait şartlarım da vardı. 28 Şubat dönemiydi ve fişlenmiş doktorlarından, öğretim üyelerinden biriydim. Geleceğimin ne olduğunu bile bilemiyordum. Şükürler olsun bunlar bitti. Hekimlerin artık belli bir kazançları var, üstüne performans kazançları var.

PROFESÖR 12 BİN LİRA KAZANIYOR 

 
 Sizin getirdiğiniz sistemle bir profesör ne kadar kazanacak? 

 
Kayseri, Erciyes, Gaziantep, Çukurova gibi köklü üniversite hastanelerinde bu performans sistemi tıkır tıkır işliyor. Kimsenin de bir şikayeti yok. Hasta muayene etmeyen bir profesör 4 bin TL kazanıyor. Ancak çalışırsa ve hastalarına destek verirse o zaman ortalama kazancı 12 bin TL'ye çıkıyor. Aralarında 17 bin TL kazanan da var.

 Tekrar doktorluğa dönseniz muayenehane açar mısınız? 

 
Muayenehane açarak çalışamam. Devlet hastanesinde ya da özel hastanede çalışırım o anki şartlara bağlı.

HEKİMLİĞİ ÖZLEMEDİM 

 
 Doktorluğu özlüyor musunuz?
Doğrusu hekimliği çok özlemedim. Ben hekimliği hep insana hizmet aracı olarak gördüm. Doktorken birkaç yüz kanserli çocuğa hizmet edebiliyordum şimdi yılda 1 milyon 300 bin çocuğu koruma imkanım var. Bu yaptığım iş toplum hekimliği gibi bir şey...


Alıntı: sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...