25 Aralık 2013 Çarşamba

663 sayılı KHK Atamalarına ve Keyfi Uygulamalara Yargı Engeli

Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı tamamen değişmiş, yeni yapılanmada Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlar oluşturulmuştur.

Bu düzenlemeler sonrasında, yeniden yapılanma adı altında personelin görev yerleri değişmeye başlamıştır. Sağlık Bakanlığı genelgesi uyarınca devir komisyonları oluşturulmuş ve personel bağlı kuruluşlar arasında dağıtılmıştır.

Bu işlemler sırasında, İzmir ilinde birçok sağlık personelinin görev yeri değiştirilmiş; toplum sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve 112’lerde görev yapan hekimler, ihtiyaç ve devir komisyonu kararları gerekçe gösterilerek farklı sağlık birimlerine atanmıştır.

Bu şekilde ataması yapılan hekimler adına Oda’mızın hukuksal desteği ile davalar açılmıştır. Yargılaması tamamlanan bir dosyada, Torbalı 1 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonundan Torbalı Devlet Hastanesine ataması yapılan meslektaşımızın atama işleminin iptaline karar verilmiştir.

İzmir 2.İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, 663 sayılı KHK ile Bakanlık Devir Komisyonu kararı uyarınca, yeniden yapılanma sürecinde planlaması yapılan ve mevzuatın öngördüğü sayının üzerinde olan personelin mağduriyetine de sebebiyet verilmeden aynı il sınırları içine hizmetine ihtiyaç duyulan yerlere naklen atanmasında idarenin takdir hakkı olduğu; ancak takdir yetkisinin mevzuata uygun kullanılması ve dayanaklarının gösterilmesi gerektiği; davacının görev yaptığı birimde PDC’ye göre personel fazlalığı olmadığı, ayrıca atama işleminden sonra eski görev yerine ihtiyaca binaen 1 yıl süre ile görevlendirildiği; bu nedenle ihtiyaç fazlası personel olarak kabul edilerek yapılan atama işleminin hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Benzer gerekçelerle yapılan atamalar nedeniyle açılan diğer davalarda duruşmalar aşaması tamamlanmış olup karar beklenmektedir.

Alıntı: İZMİR TABİP ODASI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...