2 Haziran 2013 Pazar

Her yer TAKSİM...İzmir'den taksim Olaylarına destek...

Gezi Parkı protestolarının 4.gününde direniş ülkenin dört bir yanına yayılırken İzmir’de de halkı sokaklara döktü.


İlk gün nöbeti sonrası bu kez daha erken bir saatte örgütlenen yüz binler Alsancak’a akın etti. Semtin dört bir yanında on binlerce İzmirli ellerinde bayraklar ve dövizlerle Kıbrıs Şehitleri’nden Kordon’a kadar yürüyerek yayıldı.

‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganlarıyla yürüyen her yaştan kalabalığa hiçbir müdahale olmadı. Alsancak’ta güvenlik kontrolünü sadece sivil polisler yaptı.

Dört koldan toplanan kalabalık Gündoğdu Meydanı'nda bir araya geldi. CHP, DİSK, KESK, TGB, TKP, ÖDP, sivil toplum kuruluşları ve küresel eylem grubunun geniş katılımla destek verdiği yürüyüşler akşam saatlerinde yerini 'nöbete' bıraktı. Yüz binlerce İzmirli Taksim için Gündoğdu Meydanı'nda... Kalabalığın bir ucu limanda biri ucu Konak'ta!



VALİ’YE: BİBER GAZI SIKTIRTMA
 
İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, İzmir Tabib Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant ve oda üyesi Ceyhun Balcı, bugünkü eylemler öncesinde İzmir Valisi Mustafa Toprak ile görüşerek eyleme katılanlara biber gazı sıkılmaması ve şiddet uygulanmamasını talep etti.
 
Görüşme çıkışı bir açıklama yapan Pekdaş, "Dünden itibaren Türkiye'nin bütün şehirlerinde eylemler düzenlendi. Bu vatandaşın demokratik tepki eylemidir. Valimize, eylemlerin demokratik bir hak olduğunu ilettik. Kendisi de bizimle aynı fikirde olduğunu söyledi. Demokraside bu tür şiddetin yapılmaması gerekir. İzmir'de demokrasinin güzel görüntüsünü tüm ülkede gösterilmesi için polisin şiddet ve gaz kullanmamasını istedik. Hukuka aykırı bir durum olmadığı taktirde, polis biber gazı ve şiddet uygulamayacak. Vali bey bu konuda talimat verdiğini söyledi" dedi.
 
TENCERE TAVA İLE EYLEM
 
Öte yandan Karabağlar İnönü Caddesi üzerinde, ellerinde Türk bayrakları, tencere, tava ve çaydanlıklar ile tempo tutup yürüyen 80 kişilik bir grup 'Hükümet istifa' sloganları attı.
 
Grubun yürüyüşüne, balkonlarına çıkan vatandaşlar ile yoldan geçen sürücüler de korna çalarak destek verdi. Cadde boyunca apartmanlara bayraklar asıldı.




 
ORDUEVİNDEN PROTESTOCULARA DESTEK
 
İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'yla ilgili yaşananlara tepki için İzmir'de de binlerce kişinin katıldığı protesto eylemi devam ediyor. Öncelikle Gündoğdu Meydanı'nda toplanan kalabalık, saat 16.30 sıralarında, TGB üyesi gençlerin önderliğinde Cumhuriyet Meydanı'na doğru Birinci Kordon'dan yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında, Kordon Orduevi'nde bulunanlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla protestoculara destek verdi. Kafeterya ve barlarda oturanlar da aynı şekilde alkışlı destekte bulundu.

Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran grup, İstiklal Marşı'nı ve çeşitli marşları okuyarak hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı istifaya çağırdı. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin de okunduğu eylem, daha sonra bazı grupların ayrılması, bazı grupların da Gündoğdu Meydanı'na geri dönmesiyle devam etti. Polisin, sadece Basmane Meydanı'ndaki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı önünde güvenlik önlemlerini sürdürdüğü gözlendi. Eylemcilerden başka bir grubun Basmane'ye doğru yürüyüşü ise sürüyor.


ETKİNLİKLER İPTAL
 
Gezipark ile ilgili tepkiler İzmir’in birçok yerinden gelmeye devam ederken belediyeler de etkinlikleri iptal etmeye başladı. Bornova Belediyesi, Homeros Festivali kapsamında yapacağı tüm konserleri ileri bir tarihe erteledi. Öte yandan Güzelbahçe Belediyesi de bugünkü etkinlik ve organizasyonların tamamını durdurdu. Ayrıca Buca Belediyesi’nce Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen Sertap Erener Konseri Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni 40 bin kişiyle okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girme projesi Taksim’deki üzücü olaylar nedeniyle iptal edildi. Aliağa Belediyesi de bu akşam yapılacak olan konseri iptal etti. Aliağa Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aliağa Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Korosu “Yaz Konseri” ileri bir tarihe ertelendi.

ŞENGÜL’DEN İLGİNÇ TWITTER BOMBARDIMANI
 
Kültür ve Turizm eski Bakanı AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Twetter’dan tepkisini dile getirmişti. Bir açıklama da AK Parti’nin başka bir Milletvekili Aydın Şengül’den açıklama geldi. Şengül, ardı ardına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
- Dün Taksim'de hiç arzu etmediğimiz görüntüler meydana geldi. Yalan yanlış bilgilerle toplum provoke edildi.
- Taksim'de yapılan yayalaştırma çalışmaları akamete uğratıldı, aksatıldı.
- Ne yazık ki muhalif cenah, böylesine hassas bir konudan bile siyaseten nemalanma gayretine girdi.
- Proje İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden CHP ve MHP’n inde desteğiyle geçmesine rağmen süreç istismar edildi.
- Ülkemizde gerçekten büyük bir muhalefet boşluğu var. İçlerinde bulundukları manevi boşluğu bu tarz eylemlerle doldurma gayretindeler...
- Bu olayın yol açtığı bir çok politik ve sosyal zarar söz konusu...
- Ancak yaşanılan hadisenin, sandıktan korkup, iktidarı illegal sokak eylemlerinde arayanların olduğunu görmemiz açısından önemli bir turnusol kağıdı vazifesi gördüğünü düşünüyorum. Ne yazık ki ‘bayrak sahtekarlığı’ yine türemiş vaziyette…
- Sosyal medyada eylemciler yalan rüzgarı estiriyor, kendi yalanlarında boğulacaklar.
- Yalan-yanlış bilgi üzerine bir devrim ütopyasıyla yine korku senaryoları pompalanıyor.
- Eylemin anısına bugün şahsım adına 13 adet ağaç dikeceğim!
- Taksim’de toplumu provoke edenlerin kaç dikili ağacı var? Merak ediyorum acaba hayatlarında hiç fidan dikmişler mi?

DAĞ: O GÖRÜNTÜ AVRASYA MARATONU'NDAN!

Bu arada bir diğer İzmir Milletvekili Hamza Dağ da "12 ağacın sökülmesi mi sizi daha çok etkiledi yoksa Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temel atılmasının dua ile yapılması mı?" ifadelerini içeren bir tweet attı. Dağ ayrıca Boğaz Köprüsü'nde günün konusu olan direnişe yürüyüş fotoğraflarının daha önceki yıllardan alınma bir Avrasya Maratonu görüntüsü olduğunu bildirdi. Dağ son tweetin de ise "İzmir'de iş yerlerinin talan edilmediğini söyleyen dostlar, İş Bankası'na uğrayın da bir bakın", "Özgürlük için bedel ödeyerek buralara gelenlere ve özgürlük için de bedenini taşın altına koyanlara 'özgürlük düşmanı' demek yaman bir çelişkidir" ifadelerini kullandı.
 
Alıntı.Yeşim YAVUZER/egedesonsöz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...