3 Haziran 2013 Pazartesi

Yabancı Basında Gezi Parkı Olayları

Sosyal medyada sık sık yabancı basın kaynaklı olduğu iddia edilen asparagas haberler yayılıyor. Özellikle CNN iReport gibi vatandaş gazeteciliği kanallarında yer alan teyit edilmemiş haberler hakkında dikkatli olmak gerektiği yönünde uyarılar yapılıyor.

İşte son 24 saat içinde dünya basınında öne çıkan Türkiye haberleri…

BBC: Türkiye İstanbul ve Ankara'daki protestoların hasar tespitini yapıyor
Türk polisi iki günlük protestolarda 900'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Bu iki günlük protestolar Türkiye'de yıllardır görülen en kalıcı hükümet karşıtı patlama oldu.

EL CEZİRE: Türkiye'de toplu protestolar devam ediyor
İstanbul'da yapılacak bir projeyle ilgili tepki Erdoğan hükümetine karşı öfkeyi açığa çıkarırken ülkede iki gündür kargaşa yaşanıyor.

NEW YORK TIMES: Protestolar Türkiye geneline yayılırken polis geri çekildi
Başbakan Tayyip Erdoğan hükümetine karşı protestolar Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'un dört bir yanında sürerken başkent Ankara dahil diğer şehirlere de yayıldı.

GUARDIAN:
Türkiye'de protestolar ikinci gününde de dinmedi
Başbakan'ın "taşkınlık yapan radikaller" olarak tanımladığı protestocuları dağıtmak için polis tazyikli su ve biber gazı kullandı.

WALL STREET JOURNAL:
Türkiye'de protestolar genişliyor, çevik kuvvet geri çekiliyor
Türkiye'de hükümet karşıtı gösterilerin kapsamı genişlerken 100 binden fazla protestocu ülke genelinde sokaklara dökülmesiyle Başbakan Erdoğan çevik kuvveti İstanbul'un simgesi Taksim Meydanı'ndan çekmek zorunda kaldı.

REUTERS: Türkiye'de çatışmalar üçüncü gününe girerken protestocular pes etmiyor
İstanbul ve Ankara'da pazar sabah erken saatlerde protestocular ateşler yakıp polisle çatıştı ancak sokaklar Türkiye'nin yıllardır gördüğü en sert hükümet karşıtı protestoların ikinci gününün ardından genel olarak sakindi.

(Haber: Associated Press) Arap Baharı'nı hatırlatan bir ortamda, hükümet karşıtı bir protestoya yönelik müdahalelerin şehir sokaklarını biber gazı bulutu altındaki bir savaş alanına döndürmesinin ardından dün binlerce kişi İstanbul'un en büyük meydanına akın etti.

HUFFINGTON POST:
Gösteriler beşinci gününe girerken İstanbul'da protestoların boyutu büyüyor
İstanbul'da "Occupy Gezi" (Gezi'yi İşgal Et) protestoları dün beşinci gününe girerken polis, şimdiye kadar en az 12 kişinin yaralanmasına neden olan tansiyonu düşürmek için Taksim Meydanı'ndan çekildi. Güvenlik güçleri protestocular üzerinde biber gazı ve tazyikli su kullandı.

TIME:
Polisin aktivistlere ağır müdahalesinin ardından İstanbul'da protestolar
İstanbul'da bir parka alışveriş merkezi yapılmasını protesto eden aktivistler Türk polisi tarafından şiddet kullanılarak dağıtıldı. Bu hamle Türkiye'nin en büyük şehrinde ve diğer yerlerinde toplu protestolara neden oldu. Protestolar şimdi Başbakan Erdoğan hükümetine duyulan geniş kapsamlı öfkenin kanalı haline geldi.

VOICE OF AMERICA:
Protestocularla çatışmaların ardından Türk polisi çekilmeye başladı
Polis toplu protestoların merkezi olan İstanbul Taksim Meydanı'ndan çekildi.

BLOOMBERG/BUSINESSWEEK:
Polis geri çekildi protestocular parkı yeniden işgal etti
Binlerce Türk protestocu dün sokaklara döküldü ve geniş kapsamlı hükümet karşıtı protestolara neden olan üç günlük çatışmaların ardından polisin çekilmesiyle İstanbul'un merkezindeki bir parkı yeniden işgal etti.

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: Türkiye'de öfkeli vatandaşlar ve geri adım atmayan bir başbakan
İstanbul ve diğer Türk şehirlerinde bir inşaat projesine yönelik protestolarla başlayan ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik geniş muhalefete evrilen protestoların ikinci günü yaşandı.

FINANCIAL TIMES: Başbakan Erdoğan polisi Taksim Meydanı'ndan çekti
Türkiye'nin başbakanı dün İstanbul'un merkezindeki meydanda bulunan güvenlik güçlerine çekilme emri vererek protestoculara boyun eğerken biber gazı kullanımını "aşırı" olarak nitelendirdi.

TECHCRUNCH: İstanbul'da hükümet karşıtı protestolar patladı, Facebook ve Twitter bir anda yavaşladı
TechCrunch çok sayıda bağımsız kaynaktan İstanbul'da ve Türkiye'nin diğer yerlerinde Facebook ve Twitter'a girişlerin neredeyse imkansız olduğunu teyit etti. Ayrıca yetkililerin belli yerlerde internet erişimini engellediklerine dair de haberler var. Bir kaynak, "Bant genişliğini en alt seviyeye indirdiler, böylece resmen interneti kapatmış olmuyorlar ama sayfalar yüklenmiyor. Hükümet kontrolü altında tuttuğu servis sağlayıcısı TTNET'in hızını düşürmüş gibi görünüyor" dedi. Bir başka kaynak ise "3G engellendi" diye konuştu.

FRANCE24:
Polis geri çekilirken İstanbul'da protestocular zafer ilan etti
Şiddet dolu bir hafta sonunun ardından, Türkiye'deki protestocular polisin Taksim Meydanı'ndan çekilmesiyle zafer ilan etti.

SUNDAY TELEGRAPH:
Türk polisinin İstanbul'da göstericilerle çatışması sonucu şiddet olayları yaşandı
Türk polisi, İstanbul'da başlayan ve diğer şehirlere yayılan hükümet karşıtı gösterilerin ikinci gününde Ankara'da protestocu gruplarına karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

CNN: Polisin ağır müdahalesi hükümet karşıtı ayaklanmaları tetikledi
Neredeyse iki gün boyunca göz yaşartıcı gaz, panzerler ve biber gazıyla savaştıktan sonra Türk polisi dün öğleden sonra Taksim Meydanı'ndan çekişip binlerce göstericinin alana akmasına izin verdi.

LA GAZETTA DELLO SPORT:
Erdoğan'a karşı isyan
Türkiye kaosta. Yaralı sayısı 1000'i aştı. Ağaçlar için protesto sürüyor. Başbakan polisin abarttığını kabul etti.

CORRIERE DELLA SERA:
Türkiye’de bütün gün çatışmalar yaşandı sadece İstanbul’da 1000 kişi yaralandı
İsyancılar, “Faşizme dur diyelim. Hükümet istifa etsin. Tayyip biz buradayız sen neredesin?” sloganları atarak Gezi Parkı’nın ağaçlarını korumaya çalıştılar. Cumhurbaşkanı Gül’ün sayesinde polis sert eylemlerine son verdi. Türkiye kaynayan bir tencere haline geldi. Bu aşamada 2014’te yapılacak üç oylama ile Türkiye sayfa çevirebilir.




Alıntı: egedesonsöz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...