3 Haziran 2013 Pazartesi

İzmir'de son durum




Kentte dün gece korkunç görüntüler yaşanmıştı. Direnişin bugünkü merkezi de Gündoğdu Meydanı’ydı… Polisin sert müdahalesi gün boyu sürdü. On binlerce kişi eylemine buna rağmen devam ederken, direniş kentin tüm semtlerinde halkı sokağa döktü…

İZMİR’DE NELER YAŞANIYOR?


Polis akşam saatlerinde müdahaleye ‘mola’ verirken, halk Gündoğdu’daki eylemlerini sürdürüyor. Bir yandan da sosyal medyada Basmane’ye set çekilip herkesin Gündoğdu’da toplanması çağrısı yapılıyor.Zira otobüs son duraklarında elleri sopalı kişilerin beklediği söyleniyor,üstelik bu kişiler polise de benzemiyor... Eve dönmeye çalışacak göstericilere saldırı olasılığından korkuluyor...

Saatler 21.00’i gösterdiğinde tüm kente sokaklara ve balkonlara çıktı. Tencere-tava çalarak hükümeti istifaya çağırdı. Araçlar kornalarla destek verdi. Bu tepki yaklaşık 4 saat sürdü.

Bornova, Çiğli, Buca ve Karşıyaka’da binlerce insan ‘Hükümet istifa’ sesleriyle sokaklarda… Vatandaşlar AK Parti Karşıyaka binasına saldırdı, bina yakıldı...

Karabağlarlılar, Üçyol’da oturan Hataylılar Bozyaka'daki polis merkezine doğru harekete geçti. Çevik kuvvet merkezine yürüyüş var. Gazlı müdahale haberleri geliyor.

ALSANCAK SOKAKLARINDA TOMA'LAR VE SOPALAR!

Müdahale yeniden başladı. Polisler Lozan Caddesi'nden hareket ederek TOMA'lar ve joplarla Gündoğdu Meydanı'na akın etti. Reyhan Pastanesi'ni önü ve Mustafa Bey Caddesi karışmış durumda... Emniyet 2.Kordon'daki barikata doğru yol alıyor. Bu arada polis TOMA'larla liman tarafından da saldırıya geçti. Gündoğdu gazlarla dağıtıldı. Halk sokaklara dağıldı... Alsancak sokaklarında eli sopalı ekipler ve TOMA'lar geçiyor.

Tabipler Odası'na baskın bilgisi geldi. İddialara göre polis odaya girerek doktorları gözaltına almaya çalıştı.

İKİ KİŞİ PLASTİK MERMİYLE VURULDU

Plevne Bulvarı'ndaki gösteriler sırasında iki kişi polisin plastik mermiyle ateş etmesiyle yaralandı. Biri yanağından, diğeri bacağından yaralanan iki eylemci hastaneye kaldırıldı.

BAŞKAN'DAN PROVOKE UYARISI

Ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 'direnişe' katıldı. Öğleden sonra Bornova’da halkla buluşan Başkan Kocaoğlu uzun süre eyleme destek verdi. Kocaoğlu yanında hiçbir koruma, CHP yöneticisi yada bürokrat olmadan Bornova sokaklarındaydı...

İzmir halkına mesajını Egedesonsöz aracılığıyla ileten Kocaoğlu şunlar söyledi: Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İzmir halkı da demokratik halkını kullanıyor. Ben Bornova’daki gösteride Aziz Kocaoğlu olarak yer aldım. Oradaki insanların hepsi Bornovalı’ydı, halk vardı. İzmir genelinde de bu durum böyle… Ama bu tip gergin ortamlarda provokasyona karşı da uyanık olmalıyız. Bu ortamlardan beslenen bazı marjinal gruplar olabilir. Gönül ister ki demokratik hakkı kullanırken bir kaldırım taşına dahi zarar verilmesin. Esnafımızın canı yanmasın. Kimseye bir zarar gelmesin. Demokratik hakkı kullananlarla provokatörleri ayırt etmeliyiz.

CHP VE ODALARDAN DİREKT REFLEKS


Gezi Parkı’nın yıkılmasına karşı destek olmak amacıyla tepkilerini ortaya koyan İzmirlilere, sivil toplum kuruluşlarından ‘provokasyonlara karşı uyanık olma” çağrısı yapıldı. İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, yurttaşların tepki ve taleplerini barışçı gösterilerle ortaya koymalarının evrensel bir hak olduğu vurgulandı. Yurttaşların tepkilerine karşı sopa ve demir çubuklarla saldıranlar hakkında da işlem yapılması için İzmir Valiliği göreve çağrıldı.

Açıklamada, İzmir’deki yurttaşların gösterilerinde barışçı alana özen göstermeye kamunun kullanımına ayrılmış alanlara, diğer yurttaşların mal ve haklarına zarar vermemeye özen göstermesi istenerek, şu görüşlere yer verildi: “İzmir’deki yurttaşlarımıza tepki ve taleplerini göstermek için yaptıkları gösterilerde barışçı alana özen göstermeye, kamunun kullanımına ayrılmış alanlara ve diğer yurttaşların mal ve haklarına zarar vermemeye ve provokasyonlara karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Kolluk görevlilerine ise barışçı sınırlarda kalan eylemlere saygı göstermeleri, şiddet uygulamamaları çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca iki günden bu yana polisler ile birlikte ellerinde sopa ve demir çubuklarla göstericilere saldıran ve şehirde terör estiren siviller hakkında ve onları koruyan kamu görevlilerinin tespiti ile haklarında derhal işlem yapılması için İzmir Valiliği’ni ve Cumhuriyet Savcılığı’nı göreve çağırıyoruz.”

Bu arada İzmir Tabip Odası da teyakkuza geçti. Tüm üyelerine Alsancak’taki direnişe yardım çağrısında bulundu.Oda binasında doktorlar yaralılara hizmet veriyor, ulaşmaya çalışıyor.


ÇIRAY BAKAN GÜLER'LE GÖRÜŞTÜ

Gündoğdu'da polisin sert müdahalesinin sürdüğü dakikalarda flaş bir gelişme yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'le yaptığı görüşmeyi Twitter'dan duyurdu. Çıray, "Bakan Güler'le görüşüp İzmir'deki sıkıntıları anlattım. Hemen Vali Bey'i arayacağını söyledi, uygulamayı göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu arada CHP İl Örgütü kapılarını basına açtı. İl Binası basın çalışanları için 24 saat açık duracak.

BARO MASA KURDU: AÇIKLAMA GELECEK

Öte yandan İzmir Barosu Liman civarındaki ofisinde 24 saat açık bir başvuru masası kurdu. Baro 'sert müdahale'ye soruşturma için delil niteliği taşıyacak fotoğraf ve videoları info@izmirbarosu.org.tr' adresine mail olarak beklediğini duyurdu.

Alıntı:egedesonsöz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...