27 Kasım 2013 Çarşamba

İzmir'de de polio aşılaması...Türkiye'de polio alarmı (3)...

Alıntı:egehaberi.com

Suriye'deki iç savaş acıları Ortadoğu'yu sarmaya devam ediyor. Mültecilerin dramı 'kaçış' sonrası komşu ülkelere de taşınırken, sığınma beraberinde büyük sorunları da getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün bölge için yaptığı çocuk felci uyarsı sonrası Türkiye'de Suriye'ye direkt sınırı bulunan 7 ilde aşı teyakkuzu başlamıştı. Seferberlik sayıları yüz bini aşan mültecilere yaklaşık 1 yıldır ev sahipliği yapan İzmir'e de başladı.

İzmir’de sayıları yüz bini aşan Suriyeli mülteciler büyük tartışma konusu olurken, Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol’dan önemli bir uyarı geldi.

Başkan Ahmet Doğruyol, Türkiye’de Suriyeliler aracılığı ile 1998’den beri görülmeyen çocuk felci hastalığının yeniden hortladığını açıkladı.

Türkiye’de çocuk felcine yakalanan 30 Suriyeli vatandaş olduğunu öne süren Doğruyol, “Sağlık Bakanlığı Suriyeli çocuklar için aşılama kampanyası başlattı. Sadece Konak’ta bin çocuk aşılandı. İlimiz ve ülkemiz salgın riskiyle karşı karşıya” dedi.

İzmir’deki sağlık çalışanlarının kentteki 5 yaş altı Suriyeli çocukları aşılamaya başladığına dikkat çeken Doğruyol, “Sağlık Personellerimiz tüm özverileriyle; elinde hiçbir bilgi, veri, adres olmadan sokak sokak Suriyeli arıyor. Mahalle sakinlerine ve esnafa sorarak ulaşabildiklerine aşı yapıyorlar” dedi.

1998’DEN BERİ GÖRÜLMÜYORDU


Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, sendika binasında yaptığı açıklamada, Türkiye’de çıkabilecek çocuk felci salgınına dikkat çekti. Çocuk Felci hastalığının (Poliomyelit) genellikle hijyen koşulların olmadığı bölgelerde dışkıyla bulaşan, salgınlar halinde görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doğruyol, “Ateş, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve sırt ağrısıyla ortaya çıkan omurilikteki kasların kasılmasıyla başlayıp, sinir hücrelerine hasar vererek etkisini gösteren, mikrop kaptıktan sonra 7-21 Günde ortaya çıkan büyüklerde de görülebilmesine rağmen; özellikle 0-6 Yaş çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır. 1840-1950 Yılları arasında Dünya da sıkça salgınlara neden olan çocuk felci, ülkemizde en son 1998 Yılında görülmüş olup 2002 Yılında DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Türkiye'nin de içinde bulunduğu 51 Ülkeyi kapsayan bölgeden çocuk felcinin tamamen temizlendiğini açıklamış, Türkiye'ye ödül vermiştir” ifadelerini kullandı.

KAPI KAPI MESAİ!

Hükümet yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı’nın Suriyeler’in yurda girişi sırasında gerekli sağlık önlemleri ve tarama tedbirlerini almadığını ifade eden Doğruyol, şu an 74 milyon vatandaşın Çocuk Felci hastalığı, Suriyelilerin karıştığı hırsızlık ve fuhuş olayları nedeniyle tedirginlik yaşadığını belirtti. Sağlık personellerinin Suriyeli 5 yaş altı çocukları aşılamakta büyük sıkıntılar yaşadığını da anlatan Doğruyol, “Sağlık Personelleri Suriyelilere ulaştığında, korktukları, kapıyı açmadıkları, dil sorunu olduğu, yaşama koşullarının çok kötü olduğu sağlık personellerimiz tarafından ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın genelgesiyle başlatılan aşı kampanyasında her zaman olduğu gibi asıl eziyeti, çileyi yine sağlık personeli çekmektedir. Sağlık Personellerimiz tüm özverileriyle; elinde hiçbir bilgi, veri, adres olmadan sokak sokak Suriyeli aramış, mahalle sakinlerine ve esnafa sorarak ulaşabildiklerine aşı yapmışlardır. Suriyeli olduğunu Tahmin edebildikleri mahallelere, sokaklara giden sağlık personelinin çabası takdire şayandır” dedi.

Konak’ta bin çocuğa çocuk felci aşısı yapıldığını anlatan Doğruyol, şunları söyledi:
“Sevindirici olan yönü resmi kayıtlara göre bu güne kadar ilimizde çocuk felci vakasının görülmemesi, üzücü olan yönü ise resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen ülkemizde yaklaşık 30 Civarında çocuk felci vakasının görüldüğü iddiasıdır. Vatandaşlarımızın tedbirli olması açısından, kulaktan kulağa yayılan bu bilginin Sayın Sağlık Bakanımız tarafından varsa doğrulanması, yoksa yalanlanmasına ihtiyaç vardır. Eğer insani gerekçelerle sınırlarımızdan birileri giriyorsa mevcut hükümet yetkilileri bunların tedbirini almalıydı. Sınırlarda Mülteci kampları oluşturulmalı, bu insanların sağlık kontrolleri yapılmalı, ikamet edecekleri bölgeler belirlenmeliydi. Türkiye yol geçen hanı mıdır ki? Vatandaşımız olmayanlar bile elini kolunu sallayarak ülkemizin her yerinde dolaşabilmektedir.

Ancak yinede ulaşılamayan Suriyelilerin olduğu bir gerçektir. Ülkemizin bir salgınla karşı karşıya kalmaması ümidiyle İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın organize çalışma yapması gerekliliğinin ortada olduğu görülmektedir.

Bu gidişle ülkemiz genelinde bir aşılama kampanyasına ihtiyaç olabileceğini düşünmekteyiz”

Alıntı:egedesonsöz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...