15 Mart 2010 Pazartesi

Halk sağlıkçılara karşı kışkırtılıyor

SADECE TRABZON'DA DEĞİL , TÜM TÜRKİYE'DE BU SALDIRILAR VAR.
'YATA YATA PARA KAZANIYORLAR',
'ÇOK PARA ALIYORLAR,BİRDE KONUŞUYORLAR',
'HİÇBİR ŞEY BİLMİYORLAR',
'BEN DOKTORA İĞNE BİLE YAPTIRMAM'......

DAHA GEÇENLERDE BİR OLAY YAŞANDI.HASTA YAKINI DAHA ÖNCE DOKTOR DÖVEN VE HÜKÜM GİYEN BİR KİŞİ.YİNE YAKININI ,GECE 03.00'DE ACİL SERVİSE GETİRİYOR.GEREKLİ İŞLEMLER YAPILIRKEN KİŞİ TEŞEKKÜR EDEREK DIŞARI ÇIKIYOR.ANCAK GÜVENLİK GÜÇLERİNE 'BUNLAR BİR İŞE YARAMAZ' DEME CESARETİNİ BULUYOR.HASTA YAKININ TEK SORUNU İSE AKŞAM YEDİĞİ KARA LAHANAYA BAĞLI GAZ.....ŞİMDİ NE TARAFINDAN TUTMAK LAZIM BİLMİYORUM.

TRABZON (İHA) -
Trabzon Tabibler Odası Başkanı Dr. Aydın Aydın, sağlıkta dönüşüm çalışmalarında hekimlerle halkın taleplerinin örtüştüğünü ancak bu süreçte halkın hekimlere karşı kışkırtıldığı politikaların yaşandığı söyledi.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Aydın Aydın, 31 Ocak tarihi itibariyle yasalaşan tam gün yasa tasarısıyla hekimlerin bir çok kazanımından bahsedildiğini ancak durumun hiç de öyle olmadığını belirtti. Bu yasa ile hekimlerin çalışma alanları kısıtlanırken çalışma şartlarının da o derece ucu açık bırakılarak ağırlaştırıldığını iddia eden Aydın “Özlük haklarında artı iyileştirmeler yapılmadığı halde yapılmış gibi ifade edilerek kamuoyu rakamlara boğuldu. Bu yasa hekimler arasında hukuki açıdan dengesiz birçok olumsuzluğu içermektedir. Hekimler ve sağlık çalışanları güvensiz bir ortama itilmiştir. Hastalar açısından bakıldığında ise gittikçe sağlık için ödeyeceği rakamların artacağı bir süreçle birlikte hekimini seçemeyeceği, hasta hekim ilişkisinden ziyade müşteri kurumu ilişkisinin yaşanacağı bir sürece girilmektedir” dedi.

TBMM’de görüşülmekte olan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nı da değerlendiren Aydın “Bu çalışma yerel yönetimlerin güçlendirilmesi isteğinin ilk olarak sağlık alanında başlatılmasıdır. Bu çalışmaları sadece hekimler değil, herkesin titizlikle incelemesi gerekir. Yasa ile illerde oluşturulacak birliklerle tüm sağlık çalışanları, sağlık kuruluşları, sağlık alanları bu kuruluşun emrine verilecektir. Kuruluş sağlık tesisinin satışını dahi yapabilecek yetkilerle donatılmıştır. Sağlıkta halkın parası, hekimin ve sağlık çalışanlarının emeği yeni bir rantiye grubuna verilmek istenmektedir. Hastaneler işletme, hastalar müşteri ve çalışanlar köle. Bu yasanın kabul edilmesini sadece hekimler değil herkesin tepki göstermesi gerekir” diye konuştu.

Dr. Aydın Aydın, son yıllarda artan tıp fakülteleri sayısı ile Türkiye’nin dünyada 6. sıraya yükseldiğini ancak bunun birçok sakıncaları bulunduğunu ifade ederek “Küçük bir ilde alt yapısı hazırlanmadan öğretim üyesi ile kadrosu şişirilerek bir tıp fakültesi kurulmamalı. Birçok birimi eksik hatta acil servisi olmayan tıp fakülteleri bulunmakta ve buralarda hekimler ihtisas almaktadır. Doğru dürüst hasta görmeden yetiştirilen hekimlerin ve bunların oluşturacağı durumun vebali kimdedir?” şeklinde konuştu.

TRABZON’DA DOKTORLARA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR

Trabzon’da doktorlara yönelik şiddet olaylarının son yıllarda arttığına da dikkat çeken Aydın Aydın “Bu konuda bakanlığı ve ilgilileri yanımızda göremiyoruz. Hatta yetkililerin halkı hekimlere karşı kışkırtıcı tavrı şiddet olaylarını arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Aydın, Trabzon’da klinik ve hekim rotasyonunun da baş döndürücü boyutlara ulaştığını, yeni hastanelere taşınma sürecinde yerleşik hastanelerin gecekondu hastaneler haline geldiğini belirtti. Bu durumun birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini kaydeden Aydın “Genel hastanelerde bazı branşların kaldırılması son derece yanlıştır. Birçok olumsuz tabloya neden olmaktadır. Bu tabloda hekimlerin rotasyonu oldukça dramatiktir. Hekim sabah kalktığında ‘acaba bugün hangi hastaneye gideceğim ?’ sorusunu kendine sorar hale gelmiştir. Yeni hastanelere taşınma sürece halkı ve hekimleri mağdur etmemelidir” dedi.