19 Mart 2010 Cuma

Beyin ölümünün dönüşü yoktur

medimagazin.com'dan alınmıştır.

Dernek, Haluk Deda'yı umut tacirliği ile suçladı


Türk Nöroşirürji Derneği, beyin ölümü gerçekleşen Buket Bulut’u muayene eden hekimi reklam amacıyla umut tacirliği yaptığı gerekçesiyle disiplin kuruluna sevk etti

Türk Nöroşirürji Derneği, geçtiğimiz günlerde yaşanan tramvay kazasının ardından yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Buket Bulut’a beyin ölümü tanısı konulmasının ardından hastayı muayene eden Dr. Haluk Deda’nın tespitlerine yönelik bir basın açıklaması yaptı.

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı’nın basına yaptığı açıklamada, Dr. Deda’nın muayene sonrası kamuoyuna yansıyan sözlerinin bilim dışı olduğu belirtilerek Dr. Deda’nın umut tacirliği yaptığı söylendi.

Açıklama, reklam kampanyası olarak yorumlandı
Doç Dr. Beşkonaklı konuyla ilgili basın açıklamasında, “Sayın Başbakanımız ve Sağlık Bakanlığımızın insani duyguları ve iyi niyetli çabalarını, Basın-Yayın kuruluşlarımızın kamuoyu bilgilendirmesine yönelik tüm insani yaklaşımlarını fırsat bilen Dr. Haluk Deda, geçmişte de benzerlerini sıklıkla yaptığı yeni bir reklam kampanyasını, bu kez yoğun bakımda yatan bir öğrenci kızımızı ve ailesinin acılı duygularını istismar ederek gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Yanlış beyanlar, nakil bekleyen hastaların umutlarını yok eder
Kurullar tarafından "beyin ölümü" tanısı konulmuş hastalar konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin, hasta yakınlarını kuşkuya düşürebileceğini; dahası yaşamından ümit kesilen hastaların organlarıyla yeniden hayat bulabilecek binlerce hastamızın umutlarını ve tedavilerini de engelleyeceğini ifade eden Doç. Dr. Beşkonaklı, “Beyin ölümü gelişen bir hastanın kurtarılması söz konusu olamaz. Devletimizin yasaları tarafından teşvik edilen ve ‘beyin ölümü tespit kurullarınca’ bilimsel yollarla saptanması sonrası uygulanan bu işlemlerin kişisel reklamlar uğruna başarısızlığa ve kaosa sürüklenme ihtimali, Beyin ve Sinir Cerrahlarının bilimsel ve mesleki kuruluşu olan Türk Nöroşirürji Derneğini de rahatsız etmektedir” dedi.

Hekim disiplin kuruluna sevk edildi
Muayene sonrası sarf ettiği sözler nedeniyle hekimi Türk Nöroşirürji Derneği Disiplin Kuruluna sevk ettiklerini bildiren Beşkonaklı, “Dileğimiz bilimsel yollar la geri dönüşsüz ‘beyin ölümü’ tanısı konulan hasta yakınlarının bu reklam girişimlerinden etkilenmemesi ve kendi acılarına rağmen kurtarılabilecek yaşamlara katkıda bulunmasıdır” diye konuştu.