24 Mart 2010 Çarşamba

Bir asistandan tamgün ve herşeye isyan....

Bilindiği gibi Marmara Üniversitesi Hastanesinin binasının depreme dayanıklı olmaması nedeniyle Pendik - Kaynarca bölgesinde halen inşaatı devam eden yeni binasına Temmuz - Ağustos gibi taşınması planlanıyor. Bu nedenle öncelikli olarak acil servis hizmeti durdurulmuş, yaklaşık bir aydır da bir blok tamamen kapanarak hizmet kapasitesi yarıya düşürülmüştür. Bu süreçte personelin ve asistan hekimlerin yaşadığı mağduriyetler hiç kimse tarafından dikkate alınmamıştır. Örnek olarak şirket temizlik işçilerinin iki ay maaşı verilmemiş, yapılan iş bırakma sonrası 2 ay gecikmeli olarak ödenmiştir.

Kapanan bloklar nedeniyle asistan hekim odaları da kapanmış, ancak yeni bir yer gösterilmemiş, son çare olarak da iki bölüme (örneğin KBB ve Ortopedi) bir oda verilerek sorun giderilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte neredeyse duran eğitimden ve hastaların memnuniyetsizliklerini hekimlerden çıkarmalarından hiç bahsetmiyoruz bile. Ancak son yapılan uygulama tüm asistanları çileden çıkarmıştır.

Tam gün geldi, tüm hekimler 4-5 bin lira maaş alacak dediler, aleme duyurdular, her gelen hasta 'ooo hocam artık iyi para alıyorsunuz' demeye başlamışken 500-600 lira aldığımız döner sermaye paylarının da bu aydan itibaren kesilmiş olması tüm asistan hekimleri iyice zor durumda bırakmıştır.

4-5 bin maaş alamayacağımızı biliyoruz (varsın halk öyle bilsin) ama hiç olmazsa arada bir verdikleri döner sermayenin de kesilmesi ne oluyor şimdi. Nöbet ücretleri (ben iki yıldır asistanım) bu güne kadar bir kez bile zamanında yatmadı. Allah zeval vermesin 1 430 lira maaşımız var. İnşallah onu kesmezler. Düşünün, İstanbul'da bir doktor 1430 lira aylık gelirle normal standartlarda bir aile geçindirecek? Nasıl olacak bu? Ben söyleyeyim, 1 ay boyunca işe gelmeyerek hiç olmazsa ayda 100 lira yol parası, yaklaşık 100 lira çay yemek parası vermemiş olacağız belki bu sayede evde karnımızı doyuracağız. Bakın gazete ilanlarına vasıfsız eleman arayanlar ne diyor; 850 lira maaş+prim+yol+yemek parası. Emin olun bizim aldığımız maaşı da geçiyor bu miktar.

Yani keşke okumasamıydık?Evet, bu düzeltilmezse asistan hekimler olarak işi bırakalım diyeceğiz.Ah, Ah... Tabi bu da mümkün değil. Hocalarımızın sözü varken üzerimizde biz nasıl iş bırakalım. Anlaşılan ses çıkarmadan vasıfsız bir eleman statüsünde 1430 tl maaşla işimize devam edeceğiz. Gelin de bu ruh hali ile hasta bakın...

İsmini vermek istemeyen Asistan Doktor.

medimagazin.com'dan alınmıştır.