21 Mart 2010 Pazar

Sağlıkta kadrolaşma iddiası

ntvmsnbc.com'dan alıntıdır..

Meclis alt komisyonundan geçen Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısı, Türkiye’deki tüm başhekim ve hastane yöneticilerinin yerine sözleşmeli kadro açılmasını öngörüyor. Sağlıkçılar tepki gösterirken, komisyon başkanı tasarıyı savunuyor.

ANKARA - TBMM alt komiyonundan geçen Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısına tepki var.
Tasarıda, Türkiye'deki tüm başhekim ve hastane yöneticilerinin görevlerine son verilmesi ve yerlerine 6820 sözleşmeli personel alınması öngörülüyor. Ayrıca, hastane yönetimleri birleştirilerek sayı 837'den 400'e düşürülecek.

Ayrıca, Hastane Birlikleri’nin başında genel sekreter bulunması öngörülürken, sağlık meslek örgütleri sağlıkçı olma şartı bulunmayan sekreterinin maaşının 8.410 lirayı bulacağını ileri sürüyor.

"SİYASİ KADROLAŞMA"
Görevlendirmelerin mevcut personel ile yapılabileceğini savunan sağlık meslek örgütlerince, mevcut tasarının kadrolaşmayı da beraberinde getireceği savunuldu: “Siyasi müdahelelere açık bir kadrolaşma yapılacak. Mevcut idarecilerin görevi kanunla sonlandırılıyor. Kamu Hastane Birliği, istediği kişiyi oraya atabilecek.”

Benzer uygulamaların geçmişte batılı ülkelerde başarısız olduğu savunan sağlıkçılar, Hastane Birlikleri Yönetim Kurulu’nda ticaret odası temsilcisi bulunmasına da tepki gösterdi: "Oda yönetim kuruluna temsilci veriyor. Aynı ticaret odası hastaneye mal satacak. Bu ilişki nerede görüldü?"

"BAKAN YETKİYİ DEVREDİYOR"
Alt komisyon başkanı Necdet Ünüvar ise, sağlıkçılardan gelen tepkilere karşılık, “Kamu Hastane Birlikleri’nde bir yönetim kurulu var ve 7 kişiden oluluyor. Vali, İl Genel Meclsi’nin ve Sağlık Bakanlığın’ın atacağı kişiler var. Bu, Sağlık Bakanı elindeki mutlak yetkisini bir yönetim kuruluna devrediyor anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Ünüvar, hastane sayısının azalmasına ilişkin de, “Kamu Hastane Birlikleri ile bazı hastaneler birliğe tabi oluyor. Dolayısıyla hastane sayısı azalmış oluyor. Kamu Hastane Birliği oluştuktan sonra bazı hastanelerin işlevselliğini artırmak için bazı birleşmeler söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.