18 Temmuz 2010 Pazar

AİLE HEKİMLİĞİ YALANINDA PERDELER AÇILIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın büyük vaatlerle başlattığı Aile Hekimliği uygulaması yine Sağlık Bakanlığı’nın 2 yönetmeliği ile çöküş sürecine girmiştir.

25.5.2010 da yayımlanarak yürürlüğe giren; sendikalar ve sivil toplum örgütlerince yargıya taşınan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği (AHUY) Aile Hekimlerine deveye hendek atlatmaktan zor koşullar dayatmıştı.

Dün de hekim kamuoyunun tartışmasına açılan Aile Hekimliği Ödeme yönetmeliği Aile Hekimlerinin ciddi gelir kayıplarına yol açacaktır. TAHUD (Türkiye Aile Hekimliği Uzmanları Derneği) web sitesinde yayımlanan yönetmelik taslağının uygulamaya konması ile bugüne göre bir aile hekiminin ciddi gelir kaybı söz konusudur.

Ayrıca kamuoyunda “Aile Hekimlerine Katsayı Müjdesi” olarak duyurulan taslaktaki uygulama ile aile hekiminin kayıtlı nüfus başına aldığı ücrette nüfusa ve nüfus yapısına bağlı olarak ortalama % 10 bir kayıp söz konusudur. Sonuçta aile hekimlerinin eline geçen ücretteki düşüş bu yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesi ile 2200 TL’yi bulmaktadır. Öngörülen bu uygulama başta iş kanunu olmak üzere bek çok yasa ve teamüller aykırıdır. En azından müktesep hak gaspıdır. Sözleşme devam ederken yeni uygulamaların konması üstelik aile hekimlerine danışılmadan konması kabul edilebilir değildir.

Söz konusu bu iki yönetmelik Aile Hekimliği’ni pratisyen hekimler açısından yapılabilir, uygun bir iş olmaktan çıkartmaktadır. Nasılsa başka gidecekleri yer yok diye bu tip dayatmaları kabul etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ve yayınlamak için hazırlıklarını sürdürdüğü bu iki yönetmelik pratisyen aile hekimlerini mağdur edecek ve sonuçta Sağlıkta Dönüşüm Programının 1. Basamak Hizmet Sunum modeli olarak dayatılan Aile Hekimliği Uygulaması ve ülkenin 1. Basamak sağlık hizmetleri sıkıntıya sokacaktır. Sonuç olarak sıkıntı değil sorunlara çözüm istiyoruz.

Biz Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi olarak Sağlık Bakanlığından 25.05.2010 Tarihli Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğini geri çekmesini, TAHUD sitesinden tartışmaya açtığı Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliğinin yayımından vazgeçmesini, bu yönetmelikler ile ilgili çalışmaya konuyla ilgili tüm sivil toplum örgütlerini katmasını, pratisyen hekimlerin mağduriyetine yol açmamasını talep etmekteyiz.
Dr. Halit ATİK
Pratisyen Hekimlik Derneği
Adana Şubesi
Basın Sözcüsü



ALINTIDIR