29 Temmuz 2010 Perşembe

Hekim mali sorumluluk sigortası eksiklikleri hakkında

1)Risk grupları mesela 4. grup daha yüksek prim ödüyor fakat döner sermaye ve maaş 1. gruptakiyle bile aynı.o zaman 4. gruptakilerle aynı mamş aynı döner olmaması lazım..


2)sigorta şirketleri tam olarak güvenilmez yarın öbürgün yok bunu kapsamıyor yok o branş bunun yetkisinde değil falan diyecekler.


3) her hekime az yada çok küçük hatalardan dolayı dava açılıp primler yükseltilecek.bu varsayımdan öte gerçek


4) büyük davalar öyle 300.000 tl falan olmuyor . anestezistler kadın doğumcular daha büyükleriyle karşılaşabilir.kalanını doktor cepten ödeyecek


5)300.000 tl lik ödemeye avukat ücretleri falan dahil değil onlar ayrıca hekim tutmuşsa cebinden hasta tutmuşsa hekimden alınacak.


6) bazı branşlarda karışıklıklar var anestezi hekimi yoğun bakım tabibidir aynı zamanda oysa yoğun bakım ayrı bir branş gözüküyor.onunda ayrıca primini mi yatıracak.anestezi hekimi ağrı yada bakar oysa algoloji 3. grupta . hiç ağrı hastası bakmayacakmı?bir anestezist ağrı hastasıyla ilgili bir konuda hiç bir şey yapmayacakmı.yaparsa sigorta şirketi ödeme yapmayabilir.


7) dahiliye 3. grupta oysa dahili yoğun bakım 4. grupta dahiliye hekimi hangisinden sorumlu keza yoğun bakımı olan diğer gruplar.


8)bazı iç içe geçmiş branşlar var mesela rinoplasti plastik ve kbb , boyun cerrahisi kbb plastik karışık .yarın sigorta şirketi davalık bir durumda bizim ödeme yetkimzi bu alanda yok bunun kapsamıyor plastik 4. gruptan kbb 3. gruptan prim yatırdı ödeme yapmam diyebilir.


9) avukatlar güvenilmez halkı ufak tefek doktor hatalarına karşı dava açmaları için kışkırtabilirler.hastalar doktorları para kazanma kapısı olarak görebilir.doktorun cesareti güveni kırılır.hata yapabilirim diye karışmayabilir üniversite hastanelerine sevk artacaktır.


10) doktor zaten hipokrat yemini etmiştir doğruluğu , dürüstlüğü vicdanı ve ahlakı ile alakalıdır.bunu kanunla sınırlayamazsın.


11) hangi meslek grubu mali sorumluluk sigortası yatırmaktadır . o zaman veli öğretmenden davacı olsun vatandaş polisten davacı olsun her mesleğe mali sorumlukuk sigortası şartı getirilsin hangisini hatası yokki hatta hakime bile mali sorumluluk sigortası şartı getirilsin.haksız karar veren yokmu?


12)hemen hemen tüm meslek gruplarının gelirleri hekimden yüksek . oysa en yüksek puan alan onlar en çok en uzun süre okuyanlar onlar en zor şartlarda çalışan onlar.en riskli işleri yapanlar onlar.üstelik toplumun en zeki kısımlarından oluşuyorlar.ama iş para kazanmaya geldimi fazla kazanıyor deniyor.hangi hekim çocuğunu hekim yapmak ister söylermisiniz?hekimlere laf söyleyenlere yapılacak en iyi beddua onların da çocuğu inşallah hekim olur da görürler.


13)bilgilendirilmiş olur kağıdı işleminde hastanın hekimi sorumlu tutacağı alanlar sınırlandırılmalı hasta her türlü girişimi kabul etmeli.riski üzerine almalı.çünkü cerrahi girişimler her şeye gebedir her şey olabilir.hasta her türlü invaziv girimide kabul etmelidir.


14)kısacası hekimin hekim olma kendi başına karar verme, kendi işine hakim olma risk alma yetisini kaybedecek, ne olur ne olmaz ben sevkediyim de aman başıma bişey gelmesin dedirtecek bu sistem yürümez yürümesi zordur.hekimlik zor zanaattir.bu meslek içinden çıkacak çürükler elbet ayıklanır toplum nazarında zaten gözden düşerler.


15) kısa vade de hastanın lehine gibi görünen tüm bu durumlar uzun vadede hastalar için çok Zaralıdır. Bunu zaman gösterecektir.


16) abd de bu sistem yürümemiş çok kar edeceklerini düşünen sigorta şirketleri çok zarar etmiştir.sistem hekimi mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmiştir.Fakat TÜRKİYE DE ne yapar yapar bu zararı hekime giydirirler.arabaların kaskolarında olduğu gibi ülkemizde hangi sigorta şirketi zarar etmişki.


Saygılarımla.

Kendisi de emekli bir doktor olan bir doktor yakını…



alıntıdır...