18 Temmuz 2010 Pazar

TAMGÜN HABERLERİNDE TARAFLI YAYINLAR..

SADECE ZİL TAKIP OYNAMADIKLARI KALMIŞ..


Bugün medya tamgün haberlerini verirken kendi rengini de verdi.Sabah veZaman gazeteleri bu haberi verirken kararın sadece üniversitedeki hekimlere özelde çalışma hakkını tekrar verdiğini duyurdu.Evet bu zaten hukukçularında özellikle vurguladığı bir noktaydı.Bu yayın organları şunu hiç sorgulamadı:Burada Sağlık Bakanlığı hekimlerine haksızlık yok muydu ve en azından şunu vurguluyabilirlerdi:Neden CHP Sağlık Bakanlığı hekimleri için de başvurmadı? ve Tabipler Birliği'nin dava açılabilir şeklindeki duyurularını neden duyurmadılar?Evet bu dezenformasyondur ve biz aşağıda bu iki gazetenin haberini aynen yayınlayarak bunu tüm hekimlerer duyuruyoruz.Sonuç olarak bu gazeteler diğer gazeteler gibi olayı hiç sorgulamadan sevinmişcesine Saglık Bakanlığı hekimlerinin karar dışı kalmasını hiç de sorgulamadan yayın yaptılar!




Yüksek Mahkeme, öğretim üyelerini tam günün dışında tuttu

Anayasa Mahkemesi, doktorları yakından ilgilendiren tam gün yasası ile ilgili kısmî iptal kararı verdi. Mahkeme, üniversite öğretim üyelerini tam günün dışında tuttu.


Böylece öğretim üyeleri, hem üniversite hastanelerinde hem de muayenehanelerinde çalışabilecek. Devlet hastanelerindeki doktorlar ise muayenehane veya devlet hastanesini tercih edecek. Mahkeme, devlet hastanelerinde çalışan doktorların muayenehane açmalarına imkan veren kanunun yürürlükten kaldırılmasına dair maddeyi iptal etmedi. Bu sebeple devlet hastanelerinde çalışan doktorların muayene açmalarına imkan kalmadı. Devlet hastanelerindeki hekimlerin tercih yapmak için 30 Temmuz'a kadar süreleri olacak.

Kamuoyunda Tam Gün olarak bilinen yasanın bazı hükümleri, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP'nin başvurusunu esastan görüşen Mahkeme, yasanın önemli maddelerini iptal etti. Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği maddeler arasında "Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlüdür" ibaresi de yer aldı. Böylece öğretim üyeleri, belli bir saat derse girme zorunluluğundan kurtuldu.

Anayasa Mahkemesi ayrıca doktorlara yönelik döner sermaye uygulamasını da iptal etti. İptaline karar verilen madde, "personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödeme tutarını'' belirliyordu. Mahkeme, bu hükmün iptal edilmesi sebebiyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edici nitelikte olduğundan iptal hükmünün, karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girmesine oybirliğiyle karar verdi. Kanunun 'kısmi statüde görev yapmakta olan öğretim üyelerinden, kanunun yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde devamlı statüye geçmek için talepte bulunmayanların istifa etmiş sayılmasını' öngören hükmü de oyçokluğuyla iptal edildi. Böylece öğretim üyeleri, muayenehanelerinde çalıştıkları için istifa etmiş sayılmayacaklar.



ZAMAN


Doktora özel muayene müjdesi

Anayasa Mahkemesi "Tam Gün" yasasını kısmen iptal etti. Böylece, üniversitelerde çalışan öğretim üyelerinin üniversitelerdeki işleri aksatmamak kaydıyla dışarıda muayenehane veya hukuk bürosu açmasına vize çıktı. Bu durumda olan öğretim üyeleri bürolarını kapatmak zorunda kalmayacak. Ancak önceliği üniversitesine vermek zorunda olacak. Yüksek Mahkeme'nin iptal kararı ne anlama geliyor?

DÖNER SERMAYEYE SINIRLAMA YOK: Hastanelerdeki döner sermayeden elde edilen gelirin nasıl paylaşılacağına sınırlama getiren düzenleme 'hukuk devleti ilkesi ve çalışma özgürlüğü ile bağdaşmayacağı' gerekçesiyle oybirliği ile iptal edildi.

İŞLERİ AKSATMASINLAR YETER: Doktor olan öğretim üyelerinin muayenehane, avukat olan profesör ve doçentlerin de hukuk bürosu açmasını engelleyen madde iptal edildi. Buna göre, öğretim görevlileri üniversitelerde tam gün çalışacak. Ancak dersi bulunmadığı gün veya üniversite kapandıktan sonra özel muayenehanesine, bürosuna gidebilecek.

İSTİFA ZORUNLU DEĞİL: Bir öğretim üyesi 30 Ocak 2011'e kadar istifa etmese de üniversitedeki çalışmalarını aksatmamak üzere kendisine veya başkasına ait işyerinde çalışabilecek.

ÇALIŞMA YERİ SINIRLANDIRILAMAZ: Bir kamu kurumunda çalışan doktorun hem vakıf üniversitesinde hem de özel bir hastanede aynı anda çalışmasının önünü tıkayan madde de iptal edildi. Böylece, kamuda görevli doktor hem vakıf üniversitesinde ders verebilecek, hem de hastanede çalışabilecek.

SABAH

ALINTIDIR