4 Ekim 2010 Pazartesi

Bakan Açıkladı: AİLE HEKİMLERİ EVLERE GİDECEK...TUS 'U BAKANLIK YAPABİLİR...

Daha önce ihtiyaçlarını kendi cebinden alarak parasını sigortadan talep eden yatalak hastaların artık ara bezinden elektrikli karyolasına kadar tüm ihtiyaçlarının bakanlık tarafından verileceğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hizmetin felçi durumdaki 70 bin kişiye 2011 yılı itibariyle ulaşacağını söyledi.

Yeni Şafak Ankara bürosunu ziyaret eden Bakan Akdağ, sağlık projelerinden halkoylaması sonuçlarına kadar çeşitli konularda sorularımızı cevapladı.

HASTANEYE GÖTÜRECEĞİZ
Evde bakım hizmetiyle ilgili önemli bir projeyi hayata geçiriyorsunuz. Proje vatandaşa ne getiriyor?
Şimdi bu projeyi şunun için başlatıyoruz: Bugün hükümetimiz bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi yatalak veya ağır özürlülüğü olan kişilere de hizmet veriyor. Bunlara maaş bağlanılıyor. Hastaneye gittiği zaman kendilerinden bir para alınmadan hizmetleri yapılıyor. Aile hekimleri var. Ambulans ihtiyaçları olsun anında alıp getiriyor; ancak bu yeterli değil. Çünkü böyle bir hastanın rapor alabilmesi için hastaneye gitmesi başlı başına bir mesele. Düşünün yatalak bir hastayı ailesi bir araca koyacak, hastaneye götürecek ve rapor alacak. Ne kadar onu bekletmeyelim dese bile hastanede az çok bekleyecek. Rapor almasından tutun da evde verilebilecek tüm sağlık hizmetlerine kadar bunu Sağlık Bakanlığı olarak biz yapacağız. Eğer hastanın rapor alabilmesi için MR gibi büyük bir cihazda tetkiki gerekmiyorsa hastaneye bile götürmeyeceğiz. Dolayısıyla aile hekimleri onlarla birlikte çalışan elemanlar bu ihtiyacı evde görecekler. Hastaneye götürsek bile kendi aracımızda kendi personelimizle götüreceğiz.

SENEYE YÜRÜRLÜKTE
Yatalak bir kişinin ara bezine kadar malzeme ihtiyaçları vardır. Vatandaş şimdi bunları satın alıyor, sonra sigortadan parasını geri alıyor. Bunlara gerek kalmayacak, malzemeleri de biz evine götüreceğiz. Gerekirse çok özel durumda olan hastalar için elektrikli karyolasına varıncaya kadar. Aslında bu çok zor bir iş. Onun için bu sene içinde pilot sistemi oturtmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 70 bin kişiye bu hizmeti, 2011 yılı içinde vermeye başlayacağız. Bu hizmete ihtiyacı olan 70 bin ile 140 bin arasında vatandaşıız olduğunu tahmin ediyoruz. 

TUS'U BAKANLIK YAPABİLİR
Öğretmen alım sınavlarının ÖSYM'den alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'na verileceği söyleniyor. Peki Sağlık Bakanlığı'nın da örneğin Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) yapması gündeme gelebilir mi?
Şimdi bu işi ÖSYM, olması gerektiği biçimde yaparsa, biz bakanlık olarak bir sınav düşünmeyiz; ama bu aksamanın süreceğine dair işaretler olursa o zaman düşünebiliriz. Çünkü bu büyük bir ihtiyaç. Ama ben ÖSYM'nin başarıyla yapabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu YÖK Başkanı ile daha önce konuşmuştuk. Gerekirse yeni ÖSYM başkanı ile de oturup konuşuruz. 

ALINTI:Yeni Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...