5 Ağustos 2013 Pazartesi

İşyeri Hekimi ve Sağlık Personelinin Çalışma Esasları Belirlendi..


İş yeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce eğitim alanların, girdiği sınav sayısına bakılmaksızın yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla bir yıl içinde ilgili sınavlara katılabileceği bildirildi.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş yeri hekimlerinin ve diğer sağlık personelinin nitelikleri, belgelendirilmeleri, eğitimleri, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen yönetmeliğin, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan iş yerleriyle eğitim kurumlarını kapsıyor.

Buna göre, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren, belli niteliklere sahip çalışanları, iş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli olarak görevlendirecek. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde ise bu yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya Bakanlıkça yetkilendirilen Sağlık Bakanlığına bağlı birimlerden hizmet alarak yerine getirecek.

Ayrıca, tam süreli iş yeri hekimi görevlendirilen iş yerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olmayacak.

İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda işveren, iş yeri sağlık ve güvenlik birimi kuracak.

Geçerli iş yeri hekimliği belgesi zorunlu


İşverence iş yeri hekimi olarak görevlendirilecekler, geçerli iş yeri hekimliği belgesine sahip olmak zorunda olacak.

İşyeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile çalışacak. İşyeri hekimi, işverene yazılı olarak bildirilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden hayati tehlike arz edenlerin, iş yeri hekimi tarafından belirlenecek makul bir süre içinde işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, iş yerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirecek.


İş yerinde belirlediği hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde de işin durdurulması için işverene başvuracak.

Geçerliliği 6 ay süreyle askıya alınacak


Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş yeri hekiminin yetki belgesinin geçerliliği 6 ay süreyle askıya alınacak.

İş yeri hekimi, meslek hastalığı ön tanısı koyduğu vakaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk edecek.

10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, çalışan başına yılda en az 25 dakika, diğer iş yerlerinden ise az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 4 dakika, tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika, az tehlikeli sınıfta yer alan 2 bin ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde her 2 bin çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek.

Tehlikeli sınıfta yer alan bin 500 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde her bin 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan bin ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her bin çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş yeri hekimi görevlendirilecek.

5 yıllık aralıklarla yenileme eğitim programlarına katılım zorunlu

İş yeri hekimlerinin eğitim programının süresi, teorik kısmı 180, uygulama kısmı 40 ve toplamda 220 saatten az olmayacak ve bu kısımlar ancak tek bir program dahilinde uygulanabilecek. Ayrıca teorik eğitimin en fazla yarısı, uzaktan eğitim ile verilebilecek.

Uygulamalı eğitimler, iş yeri hekimleri için en az bir iş yeri hekiminin görevlendirilmiş olduğu iş yerlerinde yapılacak.

İş yeri hekimliği ve diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunlu olacak. Yenileme eğitim programlarının süresi, iş yeri hekimliği belgesi sahibi olanlar için 30, diğer sağlık personeli belgesi sahibi olanlar için 18 saatten az olmayacak
 

Alıntı :AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...