7 Mart 2011 Pazartesi

Çok para hayat kurtarmayabilir

En ağır hastalara en fazla parayı harcayan hastaneler, her zaman yaşam kurtaramıyor. Maliyet ve ölümlerin birlikte değerlendirildiği bir çalışmada, daha düşük maliyetleri olan hastanelerin mortalite(ölüm) oranlarının beklenenden düşük olduğu belirlendi.

Yapılan bir araştırmada, sepsisli hastaları tedavi etmek için yaptıkları harcamaları incelenen 309 hastanede, söz konusu hastalara solunum cihazı gibi özellikli ve pahalı tedavi yöntemleri uygulandığı belirlendi. Araştırmacılar, bazı hastanelerin daha az harcama yaparak daha fazla hayat kurtardığını saptadılar. Çalışmada yer almayan ve Toronto’daki St. Micheal Hastanesinde yoğun bakım cerrahı olan Dr. John Marshall, sepsis hastaları için daha fazla harcama yapılması gerekmediğini söyledi.

Springfield, Massachusetts’deki Baystate Tıp Merkezi sorumlularından Dr. Tara Lagu, çalışmayı planlarken maliyetler ve tedavi sonuçları hakkında birçok farklılık görmeyi beklediklerini ve bunu da gördüklerini söyledi.

Dr. Lagu ve meslektaşları sepsis olan yaklaşık 167 bin hastayla ilgili bilgiyi değerlendirdiler. Çalışmalarında bu hastaların yaşları, eşlik eden hastalıkların varlığı gibi yaşama şanslarını etkileyen bilgileri de değerlendirdiler. Başlangıçta ölümlerin ve maliyetlerin ayrı değerlendirildiği araştırmada, ölüm oranlarının 1/10 ile 1/3 arasında değiştiği ve maliyelerin de 12-37 bin dolar arasında olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, maliyet ve ölümleri birlikte değerlendirdiklerinde 22 hastanenin belirgin olarak daha düşük maliyetleri olduğunu ve mortalite oranlarının da beklenenden düşük olduğunu, 30 hastanenin de beklenenden yüksek maliyet ve ölüm oranları olduğunu saptadılar.

Dr. Lagu, yüksek maliyetli hastanelerle düşük maliyetleri olan hastaneler arasında dışarıdan görülebilen ayırt edici farklılıklar olmadığını söylerken, hastanelerin büyüklükleri, üniversite bağlantısı olup olmamaları, kentsel ya da kırsal kesimde bulunmaları arasında farklılıklar olmadığını sözlerine ekledi. Neden bazı hastanelerin diğerlerinden daha iyi sonuçlar aldığının çok açık olmadığı belirtilirken, bazı araştırmalarda sepsis hastalarının belirli tedavi yöntemleri uygulanırken daha iyiye gittikleri, ancak mevcut çalışmada söz konusu hastanelerde farklılıkların ne olduğunun ortaya konamadığı dikkat çekti. Bu durumun nedenlerinin de ortaya konması gerektiği belirtildi.

Kaynak: /www.nlm.nih.gov/medlineplus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...