19 Eylül 2010 Pazar

Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde bir ilk : Fazla maaş ödedik, iade edin!

Karşıyaka Devlet Hastanesi'nin, çalışanlarına 8 ay fazla maaş ödediğini Sayıştay belirledi. Yetkililer, 245 bin lirayı bulan bakiyenin hastaneye iade edilmesini istedi

Ankara'dan gelen Sayıştay Başkanlığı'na bağlı denetçiler, Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde çalışanlardan eksik gelir vergisi kesintisi yapılarak 'kamu zararı' oluştuğunu tespit etti. İncelemede hastane saymanlığındaki bir görevlinin yaptığı hata üzerine, hastanede çalışan 400'e yakın sağlık çalışanından 2009 yılında 8 ay eksik gelir vergisi tahsilatı yapıldığı anlaşıldı. Sayıştay'ın raporunun ardından hastane başhekimliği resmi yazı gönderdiği 400'e yakın çalışanından ödenmeyen toplam 245 bin TL tutarındaki vergiyi geri istedi.

NÖBET VE VERGİ


Hastane Başhekimi Dr. Rahim Özdemir imzalı yazıda, "Fazla ödemenin hastane banka hesabına veya Hastane Saymanlığı'na yatırılmasını rica ederiz" denildi. Şimdi hastanede görevli sağlık memuru, hemşire ve teknisyenler 300-1000, doktorlar ise 2-3 bin TL arasında para ödeyecek. Dr. Özdemir, çalışanların paraları ödememeleri halinde fazla ödenen vergi tutarını faiziyle birlikte ödemekten kurtulacaklarını açıkladı. Özdemir, çalışanların üzerlerine düşen parayı bir an önce vermeleri gerektiğini belirterek, "Alınacak bu para, önümüzdeki ay Maliye'nin hesabına yatırılacak. Hastanenin sıkıntı yaşamaması için çalışanların bir an önce bu vergi borçlarını ödemesi gerekiyor" dedi.

İzmir'in Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Sayıştay Başkanlığı denetçileri hastane yaptıkları denetimde, hastanede görevli toplam 400 sağlık çalışanına fazla ödeme yapıldığını tespit etti.

YAZI GÖNDERİLDİ


Hastanenin saymanlık bilgilerini inceleyen denetçiler, hastanede 2009 yılı Nisan-Aralık aylarında çalışanlardan gelir vergisinin eksik kesildiğini, nöbet ücretlerinin de fazla yatırıldığını belirledi.

Hastane yönetimine savunma yapmaları için sunulan Sayıştay raporunda eksik vergi nedeniyle 245 bin, nöbet ücretleri nedeniyle ise 129 bin TL kamu zararı oluştuğu ifade edildi. Hastane Başhekimi Dr. Rahim Özdemir, Sayıştay raporlarının kendisine ulaşmasının ardından hastanedeki sendika temsilcileri ile toplantı yaptı. Eksik vergiden doğan 245 bin TL'lik kamu zaranın çalışanlar tarafından ödenmesi gerektiği hususunda sendika yöneticileri ile uzlaşma sağlayan Dr. Özdemir, nöbet ücretlerinden doğan zarar konusunda Sayıştay'a itirazda bulunma kararı aldı. Hastane Başhekimliği, Sayıştay raporunda ayrıntılı olarak 'borçları' çıkartılan 400'e yakın hastane çalışanına resmi yazı gönderip, fazla ödenen paraları geri istedi.

Dr. Özdemir tarafından gönderilen yazıda, "Hastanemiz 2009 mali yılı gelir gider hesaplarının Sayıştay görevlilerince denetlenmesi sonucunda aşağıda ve ekde yer alan harcama ve ödeme kalemlerinde tarafınıza.....TL fazla ödeme gerçekleştirildiği, bu fazla ödeme tutarının yasal faizi ile birlikte hastenemiz saymanlığı veya hastanemizin Ziraat Bankası Şemikler Şubesi'ndeki ..... nolu hesabına yatırılarak gereğini rica ederim" ifadelerine yer verdi.

Hastane çalışanları, "Maaşlarımızı her ayın 15. gününde alıyoruz. Hastane yetkilileri, 'Sizin verginizi eksik keşmisiz' demedi. Eksik kesintiden biz sorumlu değiliz. Zararı, buna yol açan personel ya da kurum karşılasın" dedi.

"Parayı yatırmaları onlar için iyi olur"


Devletin Kamu Alacakları Yönetmeliği'ne göre fazla ödenen paraları parayı ödeyen sorumlu kişi veya parayı alan kişilerden tahsil edildiğini belirten Dr. Özdemir, "Sayıştay raporunun ardından hastanedeki sendika temsilcileri ile görüştüm. Devlet oluşan kamu zararını bir şekilde tahsil edecektir. Çalışanlar korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Paranın şimdi çalışanlar tarafından ödenmesi gerekiyor. Dosya Sayıştay'da görüşülüp aynı karara varılırsa bu kez ödenecek miktar artacaktır. Bu yüzden çalışanların fazla ödenen paraları hastane veznesine veya banka hesabına yatırmalarını istedik" diye konuştu. Eksik vergi kesintisi yapılmasında hastanenin hatasının bulunduğunu ifade eden Dr. Özdemir, nöbet ücretleri konusunda raporda belirtilen 'kamu zararına' itiraz edeceklerini bildirdi.

Sayıştay: Başhekim en doğrusunu yapmış

Denetimi gerçekleştiren Sayıştay denetçileri, Yeni Asır'a yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

"Hazırladığımız raporu hastane başhekimliğine sunduk. Başhekimlik bize savunma gönderecek. Daha sonra Ankara'da Sayıştay Daireleri konuyu görüşecek. Eğer 'kamu zararı vardır' kararı çıkarsa para çalışanlardan faiziyle alınacaktır. Bu süreç bir yıl sürebilir. Hastane yönetiminin hatalarını kabul edip, parayı çalışanlardan tahsil etmesi halinde biz dosyayı kapatırız. Hastane başhekiminin böyle bir yetkisi var. Böylece çalışanlar, daha fazla para ödemek zorunda kalmayacak" diye konuştu.

"Danıştay'ın içtihadına göre para alınamaz"

Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol ise, gelişmeye tepki gösterdi. Hastane yönetiminin çalışanlarından ancak son 60 gün ödenen fazla parayı tahsil edebileceğini belirten Doğruyol, "Çalışanlar kendilerinden istenen parayı ödemesinler. Sendikamıza başvurdukları takdirde bu konuda dava açabiliriz" diye konuştu. Avukat Mesut Kılıç ise, "Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu kararı uyarınca kamu görevlilerine sehven ödenen paralar ancak ödeme tarihinden itibaren 60 gün içerisinde geri istenebilmektedir. Danıştay'ın bu açık içtihadına rağmen kurumlar, bu paraları personelden almaya çalışmaktadır" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her türlü yorumlarınız...